Żadne schabowe, żadne mielone. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Te nietypowe kotlety z kurczaka można porównać do bryzoli. Podobnie jak tamte, także i te składają się z drobno krojonego mięsa. Dodajemy do nich warzywa i wychodzi niezwykłe danie.
Kotlety z piersi kurczaka
To zdrowe, choć smażone danie, które jest połączeniem warzyw i chudego mięsa drobiowego . To ostatnie jest bogate w dobrze przyswajalne białko. Warzywa zaś dostarczają nam błonnika, który reguluje trawienie i sprawia, że obiad jest sycący na dłużej.
Do zalet tego przepisu na kotlety słoneczne należy też ten, że jest jednocześnie nowatorski i bardzo swojski. Wychodzi z niego obiad, który możemy podawać po prostu z ulubionymi dodatkami i surówką lub sałatką.
![składniki kotletów](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety2_e0a9250b26.jpg)
Kotlety słoneczne
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Becia gotuje. Autorka nazywa takie kotlety słonecznymi. Rzeczywiście są jasne i świeże, a przy tym dają dużo energii. Ich słoneczny kolor podbity zostaje kurkumą . Z ilością tej przyprawy należy uważać, bo dodaje nieco goryczy. Ma jednak wybitne właściwości zdrowotne, w tym przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- ½ kg piersi kurczaka
- 2 jajka
- 2 duże pieczarki
- 1 dymka
- ½ czerwonej papryki
- 4-5 różyczek kalafiora
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Szczypta kurkumy
- Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
![kurczak i warzywa](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety3_498c22bdd2.jpg)
Kurczak z kurkumą
Piersi kurczaka c zyścimy i kroimy w dość drobną kostkę . Podobnie kroimy paprykę. Szczypiorek z dymką ścieramy. Pieczarki i kalafiora ścieramy na tarce o grubych okach.
Składniki przekładamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Do osobnej miseczki wybijamy jajka. Mieszamy je rózgą ze śmietaną. Dodajemy mąkę i trochę mąki ziemniaczanej, by nie miały zbyt rzadkiej konsystencji. Zabarwiamy kurkumą – mniej niż łyżeczką.
![masa na kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety5_44822fc2ce.jpg)
Masę jajeczną wylewamy na mięso . Mieszamy, by dokładnie rozprowadziła się ze składnikami. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz dobry do smażenia. Masę mięsną układamy jak placki – łyżką na gorący olej. Po kilku minutach smażenia, kiedy kotlety będą złociste, przewracamy je na drugą stronę. Usmażone z obu stron wyjmujemy na ręcznik papierowy.
Wypróbuj też przepisy na domowy coleslaw i kotlety mielone według Ewy Wachowicz .
![smażenie kotletów](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety4_a1c8e341f4.jpg)