Smakosze.pl Przepisy Żadne schabowe, żadne mielone. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Fot. youtube.com/beciagotuje

Żadne schabowe, żadne mielone. Kotlety słoneczne biją je na głowę

13 lutego 2025

Te nietypowe kotlety z kurczaka można porównać do bryzoli. Podobnie jak tamte, także i te składają się z drobno krojonego mięsa. Dodajemy do nich warzywa i wychodzi niezwykłe danie.

Kotlety z piersi kurczaka

To zdrowe, choć smażone danie, które jest połączeniem warzyw i chudego mięsa drobiowego . To ostatnie jest bogate w dobrze przyswajalne białko. Warzywa zaś dostarczają nam błonnika, który reguluje trawienie i sprawia, że obiad jest sycący na dłużej.

Do zalet tego przepisu na kotlety słoneczne należy też ten, że jest jednocześnie nowatorski i bardzo swojski. Wychodzi z niego obiad, który możemy podawać po prostu z ulubionymi dodatkami i surówką lub sałatką.

składniki kotletów
Fot. youtube.com/beciagotuje
Biedronka odpaliła petardę. Hit od Gessler o 150 zł taniej

Kotlety słoneczne

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Becia gotuje. Autorka nazywa takie kotlety słonecznymi. Rzeczywiście są jasne i świeże, a przy tym dają dużo energii. Ich słoneczny kolor podbity zostaje kurkumą . Z ilością tej przyprawy należy uważać, bo dodaje nieco goryczy. Ma jednak wybitne właściwości zdrowotne, w tym przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • ½ kg piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 duże pieczarki
  • 1 dymka
  • ½ czerwonej papryki
  • 4-5 różyczek kalafiora
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Szczypta kurkumy
  • Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
kurczak i warzywa
Fot. youtube.com/beciagotuje

Kurczak z kurkumą

Piersi kurczaka c zyścimy i kroimy w dość drobną kostkę . Podobnie kroimy paprykę. Szczypiorek  z dymką ścieramy. Pieczarki i kalafiora ścieramy na tarce o grubych okach.

Składniki przekładamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Do osobnej miseczki wybijamy jajka. Mieszamy je rózgą ze śmietaną. Dodajemy mąkę i trochę mąki ziemniaczanej, by nie miały zbyt rzadkiej konsystencji. Zabarwiamy kurkumą – mniej niż łyżeczką.

masa na kotlety
Fot. youtube.com/beciagotuje

Masę jajeczną wylewamy na mięso . Mieszamy, by dokładnie rozprowadziła się ze składnikami. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz dobry do smażenia. Masę mięsną układamy jak placki – łyżką na gorący olej. Po kilku minutach smażenia, kiedy kotlety będą złociste, przewracamy je na drugą stronę. Usmażone z obu stron wyjmujemy na ręcznik papierowy.

Wypróbuj też przepisy na domowy coleslaw i kotlety mielone według Ewy Wachowicz .

smażenie kotletów
Fot. youtube.com/beciagotuje
Zapomnij o rzepakowym. Ten olej jest najlepszym wyborem dla seniorów
Zapowiadają protesty pod Lidlem. Sieć wydała oświadczenie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy