Nie kupuję już wędlin w sklepach, najlepszą robię w domu. Przepis bez wędzenia

Niektórzy nie wyobrażają sobie kanapek bez szynki, czy jakiegokolwiek dodatku mięsnego. Jednak sklepowe wędliny nie zawsze są dobrym wyborem, ze względu na to, jaki mają skład. Dlatego najlepiej przyrządzić swój własny dodatek na kanapkę. Przedstawiamy wam przepis na pyszny domowy baleron.
Baleron, czyli świetna alternatywa dla wędlin
Kanapki to dla niektórych codzienny posiłek. Przede wszystkim ich przygotowanie jest bardzo szybkie, a do tego można je jeść praktycznie o każdej porze dnia. Idealnie nadadzą się na śniadanie lub kolację. Ponadto wybór składników zawsze należy do nas i możemy się zdecydować, na co tylko chcemy.

Dla fanów baleronu na kanapkach mamy do zaproponowania przepis na domowy przysmak, który zdecydowanie będzie lepszym wyborem, niż ten sklepowy.

Domowy i pyszny baleron
Chociaż wizja samodzielnego przygotowania baleronu może być nieco przerażająca, to rozwiewamy wszelkie wątpliwości. Nie jest to wcale takie skomplikowane. Do jego przyrządzenia będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- ładny kawałek karczku — ok. 1,5-2 kg
- 50 g soli peklowej
- 10 ziaren pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 2 goździki
- 1,5 l przegotowanej wystudzonej wody
- 1 łyżeczka cukru
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować domowy baleron?
Efekt smakowy baleronu przygotowanego w domu nie dość, że jest satysfakcjonujący, to na pewno będzie czymś nowym dla naszych kubków smakowych.
W pierwszej kolejności za pomocą moździerza ucieramy sól, cukier, majeranek, tymianek, czosnek i goździki. Tak przygotowaną marynata nacieramy nasz karczek i umieszczamy go w specjalnej siatce wędliniarskiej.
Następnie przekładamy go do pojemnika z zamknięciem i zalewamy wodą tak, aby mięso było dokładnie pokryte, po czym dokładnie zamykamy i wkładamy do lodówki.
Tak przygotowane zamarynowane mięso w zalewie trzymamy w lodówce od 10 dni do dwóch tygodni. Należy pamiętać o tym, aby od czasu do czasu przewrócić mięso na druga stronę. Gdyby jednak zmienił się kolor lub zapach zalewy, trzeba wymienić ja na nową.
Po upływie tego czasu wyjmujemy nasze mięso z marynaty i dokładnie osuszamy. Następnie przekładamy je do lekko osolonej gotującej się wody. Do ugotowania potrzebna jest godzina na każdy kilogram mięsa.
Po wystudzeniu możemy się cieszyć smakiem pysznego domowego baleronu.

Sprawdź przepis na kotlety po czesku. Zobacz, jak zrobić gruzińskie pierożki.





































