Smakosze.pl Przepisy Żadne ziemniaki i cukinia. Wachowicz robi placki z najzdrowszej i najsmaczniejszej kiszonki
Canva/peredniankina, Facebook/Ewa Wachowicz

Żadne ziemniaki i cukinia. Wachowicz robi placki z najzdrowszej i najsmaczniejszej kiszonki

18 listopada 2023

Placki często goszczą na naszych stołach. Z reguły robimy je z ziemniaków lub z cukinii. Jednak tym razem polecamy przepis na placki od Ewy Wachowicz. Znana restauratorka dodaje do tego dania pyszny i zdrowy składnik.

Placki z kiszonką, która wzmocni odporność

Placki są daniem, które warto przygotować na jesienny obiad. Są smaczne, ale też pożywne i proste w przygotowaniu. Zazwyczaj robimy placki ziemniaczane lub z dodatkiem cukinii. Smakują na obiad albo na ciepłą kolację.

Jednak warto poznać przepis Ewy Wachowicz na placki z pyszną i zdrową kiszonką. Znana restauratorka tę potrawę robi z kapustą kiszoną. Takie placki będą idealne na jesień. Wzmocnią naszą odporność, dostarczą witamin i zapewnią niezwykłe wrażenia smakowe.

placki
Canva/PGStudija
Mieszam colę z mąką i po chwili mam ten przysmak. Rodzina ciągle o niego prosi

Jak zrobić placki z kapustą kiszoną od Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • sól

Przygotowanie placków z kapustą kiszoną zaczynamy od wbicia jajek do miski, wlania mleka i posolenia. Następnie wsypujemy mąkę i miksujemy składniki . Dolewamy nieco wody, bo ciasto powinno być gęstsze, niż to na naleśniki.

Teraz pora na zajęcie się kapustą kiszoną. Odciskamy ją z nadmiaru, soku, szatkujemy i dokładamy do ciasta. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smażymy tak, jak placki ziemniaczane, czyli 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placki z kapustą kiszoną podaj na jesienny obiad

Tak przyrządzone placki możemy podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym. Będą smakować też z odrobiną kwaśnej śmietany . Do tego dania pasuje też sos czosnkowy, który podkręca smak placków z kiszoną kapustą.

Są one chrupiące, lekko kwaśne i bardzo smaczne. Takie placki mogą być też dodatkiem do dań mięsnych . To pożywne i szybkie danie, które posmakuje całej rodzinie. Zróbcie je według przepisu Ewy Wachowicz. Pisaliśmy o tym, jak uratować gorzką kapustę kiszoną . Informowaliśmy też, co oznacza różowy osad na kapuście kiszonej.

placki
Canva/nerudol

Źródło: ewawachowicz.pl

Dlaczego należy usuwać liście laurowe z potraw? Powód zaskoczy niemal każdego
Koniec z żywym karpiem w Wigilię? Posłowie chcą znaczących zmian w prawie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy