Żadne ziemniaki i cukinia. Wachowicz robi placki z najzdrowszej i najsmaczniejszej kiszonki
Placki często goszczą na naszych stołach. Z reguły robimy je z ziemniaków lub z cukinii. Jednak tym razem polecamy przepis na placki od Ewy Wachowicz. Znana restauratorka dodaje do tego dania pyszny i zdrowy składnik.
Placki z kiszonką, która wzmocni odporność
Placki są daniem, które warto przygotować na jesienny obiad. Są smaczne, ale też pożywne i proste w przygotowaniu. Zazwyczaj robimy placki ziemniaczane lub z dodatkiem cukinii. Smakują na obiad albo na ciepłą kolację.
Jednak warto poznać przepis Ewy Wachowicz na placki z pyszną i zdrową kiszonką. Znana restauratorka tę potrawę robi z kapustą kiszoną. Takie placki będą idealne na jesień. Wzmocnią naszą odporność, dostarczą witamin i zapewnią niezwykłe wrażenia smakowe.
Jak zrobić placki z kapustą kiszoną od Ewy Wachowicz?
Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- sól
Przygotowanie placków z kapustą kiszoną zaczynamy od wbicia jajek do miski, wlania mleka i posolenia. Następnie wsypujemy mąkę i miksujemy składniki . Dolewamy nieco wody, bo ciasto powinno być gęstsze, niż to na naleśniki.
Teraz pora na zajęcie się kapustą kiszoną. Odciskamy ją z nadmiaru, soku, szatkujemy i dokładamy do ciasta. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smażymy tak, jak placki ziemniaczane, czyli 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki z kapustą kiszoną podaj na jesienny obiad
Tak przyrządzone placki możemy podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym. Będą smakować też z odrobiną kwaśnej śmietany . Do tego dania pasuje też sos czosnkowy, który podkręca smak placków z kiszoną kapustą.
Są one chrupiące, lekko kwaśne i bardzo smaczne. Takie placki mogą być też dodatkiem do dań mięsnych . To pożywne i szybkie danie, które posmakuje całej rodzinie. Zróbcie je według przepisu Ewy Wachowicz. Pisaliśmy o tym, jak uratować gorzką kapustę kiszoną . Informowaliśmy też, co oznacza różowy osad na kapuście kiszonej.
Źródło: ewawachowicz.pl