Smakosze.pl

YouTube/@piekarnialesiYouTube

Mieszam colę z mąką i po chwili mam ten przysmak. Rodzina ciągle o niego prosi

18 Listopada 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy wiecie, co się stanie, gdy połączymy colę z mąką? Ja to sprawdziłam! Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. W ten sposób przyrządziłam przysmak, który uwielbia moja rodzina. Wypróbujcie mój patent, bo jego efekt zachwyca. 

Zmieszaj colę z mąką i zrób przysmak

Lubię eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki. To może być bardzo ciekawe doświadczenie. Czasem efekty takich eksperymentów nie zawsze są udane. Jednak zdarza się, że zmieszanie dwóch niby niepasujących składników, po prostu zachwyca.

Właśnie w taki sposób zrobiłam przysmak, którego trudno sobie odmówić. Zmieszałam colę z mąką i wkrótce powstała apetyczna chałka. Zwykle kupowałam ją w piekarni, ale dzięki temu przepisowi, robię ją w domu. Smak tej chałki potrafi zdrowo uzależnić. 

chałka
YouTube/@piekarnialesi
barszcz czerwony

Wlewam do barszczu czerwonego i ma piękny rubinowy kolor. Tego patentu nauczyła mnie babcia

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić chałkę z coli i mąki?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej coli
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju

Robienie chałki zaczynamy od przesiania mąki do miski. Dodajemy sól, cukier, suche drożdże i mieszamy składniki. Teraz wlewamy ciepłą colę i znów mieszamy. Wlewamy olej i zagniatamy ciasto.

Następnie na stolnicę wysypujemy mąkę i dalej wyrabiamy ciasto. Teraz miskę smarujemy olejem, wkładamy do niej ciasto i przykrywamy folią spożywczą. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie tego czasu ciasto ładnie wyrośnie. 

Chałka, która smakuje każdemu

Teraz ciasto dalej wyrabiamy i kroimy je na 6 części. Każdą część wałkujemy i zawijamy w rulonik. Potem łączymy ruloniki i zawijamy w warkocz. Chałkę wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.

Po upływie tego czasu smarujemy wierzch chałki jajkiem, posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 35 minut. Chałka będzie pysznie smakować z masłem, konfiturą lub ulubionym dżemem. Pisaliśmy o marynacie do żeberek, do której Magda Gessler dodaje colę. Radziliśmy też jak w porządkach domowych możemy wykorzystać colę. 

chałka
YouTube/@piekarnialesi

Źródło: YouTube/@piekarnialesi

liście laurowe

Dlaczego należy usuwać liście laurowe z potraw? Powód zaskoczy niemal każdego

CZYTAJ DALEJ
karpie

Koniec z żywym karpiem w Wigilię? Posłowie chcą znaczących zmian w prawie

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na żeberka w coli dostałam od wujka z Ameryki. Nie mogłam uwierzyć, że są takie pyszne
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >