Smakosze.pl

Canva/Nedim_B

Dlaczego należy usuwać liście laurowe z potraw? Powód zaskoczy niemal każdego

18 Listopada 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Liście laurowe to przyprawa, którą chętnie wykorzystujemy w rozmaitych potrawach. Jednak może stanowić dla nas nie lada zagrożenie. Wyjaśniamy, dlaczego powinniśmy usuwać liście laurowe z dań przed ich podaniem. Ta wiedza może nawet uratować nam życie. 

Liście laurowe w naszej kuchni

Liście laurowe dodają smaku i aromatu wielu potrawom. Trudno bez nich wyobrazić sobie bigos, kapuśniak czy zupę rybną. Ta popularna przyprawa ląduje też w barszczu, pasztetach, czy galaretkach mięsnych. Liście laurowe oprócz smaku mają też dobroczynne właściwości dla naszego zdrowia.

Obniżają poziom cukru i redukują zły cholesterol. Pobudzają też układ trawienny i ułatwiają odchudzanie. Niestety liście laurowe mogą być dla nas śmiertelnie niebezpieczne. Powinniśmy pamiętać, żeby przed podaniem potraw, wyjąć z nich tę przyprawę. Dlaczego warto to zrobić?

liście laurowe
Canva/Langan
karpie

Koniec z żywym karpiem w Wigilię? Posłowie chcą znaczących zmian w prawie

CZYTAJ DALEJ

Wyjmij liście laurowe z potraw przed podaniem

Liście laurowe są bardzo sztywne i mają niezwykle ostre krawędzie. To stanowi ogromne niebezpieczeństwo dla osób, które jedzą potrawy właśnie z tymi przyprawami. Liściem laurowym możemy się skaleczyć, a nawet zadławić. Dlatego przed podaniem dania, musimy wyjąć tę przyprawę z garnka.

Niektórzy miażdżą liście laurowe i zostawiają je w daniu. Jest to też bardzo niebezpieczne, bo zmiażdżone liście trudniej dostrzec i wyłowić z potrawy. Tym samym wzrasta ryzyko zadławienia lub skaleczenia się podczas jedzenia. Ważne, by pozbyć się tej przyprawy z garnka i dopiero potem podać danie. 

Liść laurowy poza talerzem z daniem

Jeśli jednak trafimy na liść laurowy, to wyplujmy go. Będzie to najlepsze i najbardziej bezpieczne rozwiązanie. Warto pamiętać, że liście laurowe w ogóle nie miękną podczas gotowania. Niektórzy uważają, że są toksyczne dla ludzi. Nie jest to prawdą. 

W sposób toksyczny działają wyłącznie na niektóre szczepy bakterii i grzyby. W niewielkich ilościach nie są toksyczne dla ludzi. Warto jednak pamiętać o zachowaniu umiaru podczas używania tej przyprawy w kuchni. Pisaliśmy, dlaczego warto włożyć liście laurowe do lodówki. Radziliśmy też, by dodać je do gotującego się bobu. 

zupa
Canva/Oleksandr Prokopenko

Źródło: onet.pl, mojegotowanie.pl

 

szarlotka

Przepis siostry Anastazji na szarlotkę jest niemal legendarny. Nie ma lepszego ciasta na jesień

CZYTAJ DALEJ
chlebek bananowy

Przenigdy nie wyrzucaj dojrzałych bananów. Zrobisz z nich obłędny chlebek

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Dieta

Jest napakowany białkiem i witaminą B12. Jedz tę rybę jak najczęściej
Czytaj więcej >

Dieta

Kroję tanie warzywo i ubijam je z cukrem. Zyskuję doskonały syrop na gardło, jest lepszy, niż ten z cebuli
Czytaj więcej >

Dieta

Dietetycy nie mają żadnych wątpliwości. Wytypowali najzdrowsze smarowidło do chleba
Czytaj więcej >

Dieta

Eksperci biją na alarm. Tego warzywa nie dodawaj do rosołu. Tylko straci cenne właściwości
Czytaj więcej >

Dieta

Gdy łapie mnie przeziębienie, robię sobie ten napój. Katar i kaszel mijają, jak ręką odjął
Czytaj więcej >

Dieta

Kroję pora i zasypuję tym składnikiem. Ten syrop ma 100 razy lepsze działanie niż z cebuli lub imbiru
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Dieta

Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka wzięła filiżankę kawy i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć, ogromne zaskoczenie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka wzięła filiżankę kawy i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć, ogromne zaskoczenie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >