Zagotuj wodę na patelni i wlej mleko skondensowane. Szkoda, że tej sztuczki nie poznałem wcześniej
Nietypowy sposób na deserowe naleśniki, przygotowywane ze słodkiego mleka. Upraszcza ono i tak już prostą potrawę, ale przede wszystkim przepełnia ją słodyczą. Naleśniki takie są równie proste w przygotowaniu jak każde inne.
Naleśniki ze skondensowanego mleka
Skondensowane mleko to kuchenny pomocnik, a jednocześnie tradycyjny przysmak. Z zapomnienia przywraca go ten nietypowy przepis na naleśniki. Zagęszczone mleko należy oczywiście rozrzedzić, a następnie połączyć je z mąką.
Mleko to tradycyjny składnik naleśników . Choć te wyjdą nawet z wodą, to właśnie ono dodaje im puszystości. Naleśniki przyrządzone na skondensowanym mleku nie będą się nadawały oczywiście na obiadowe krokiety. Będą jednak całkiem niezłym deserem.
Naleśniki na deser
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Ich propozycja podania to naleśniki z czekoladą. Wystarczy gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dwiema łyżkami oleju albo podgrzać ją w mikrofalówce.
Składniki
- 1 puszka 380 g mleka skondensowanego
- 30 g mąki
- 1 jajko
- 25 ml oleju
- Szczypta soli
- Masło klarowane do smażenia
Proste naleśniki z mleka z puszki
Na patelni doprowadzamy do wrzenia 250 ml wody . Kiedy będzie powoli się gotować, dodajemy zawartość puszki mleka skondensowanego. Podgrzewając, mieszamy aż do połączenia składników.
Do masy dodajemy jajko i olej i dokładnie mieszamy rózgą. Na koniec dosypujemy mąkę i szczyptę soli. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy z palnika.
Na osobnej patelni rozgrzewamy cienką warstwę tłuszczu do smażenia. Chochlą wylewamy po łyżce ciasta i smażymy jak normalne naleśniki .
Wypróbuj też przepisy na kotleciki szu-szu i boczek gotowany na patelni .