Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W jesienne chłody zawsze gotuję tę zupę. Rozgrzewa, syci i pysznie smakuje
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 29.10.2024 16:32

W jesienne chłody zawsze gotuję tę zupę. Rozgrzewa, syci i pysznie smakuje

Zupa fasolowa
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Oto niezwykle prosty przepis na rozgrzewającą zupę. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Ale dzięki kiełbasie i przede wszystkim fasoli, jest tak sycąca, że starczy za cały posiłek, nawet w jesiennym czasie chłodów, grzybobrań i wyjść na cmentarz.

Sycąca zupa z fasolą

Fasola to bodaj najważniejsze źródło białka dla wegetarian. Ta zupa nie jest oczywiście jarska. Pełni smaku użycza jej kiełbasa, z której wytopiony tłuszcz dodaje esencjonalności całej kombinacji.

Jednak to właśnie połączenie tych składników sprawia, że jest ona tak bardzo pożywna. Wystarczy dodać kilka warzyw, by otrzymać zdrową i pyszną kombinację.

fasola do zupy
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI
Sprawdzili który dyskont płaci najlepiej. Takie są stawki w Biedronce, Dino i Lidlu w 2024

Zupa fasolowa z kiełbasą

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Damian – Kuchnia od kuchni. Ten specjalista od prostej kuchni z esencjonalnych składników używa jako przyprawy domowej „pasty majerankowo-czosnkowej”. Nazywa ją pastą na katar i zaprawia nią zupę pod koniec gotowania. Można oczywiście użyć tych składników w klasyczny sposób.

Składniki

  • 500 g fasoli piękny jaś (namoczonej przez noc)
  • 1,5 l bulionu
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g boczku
  • 200 g kiełbasy
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub paprykowego
  • Liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
  • Só, pieprz

Rozgrzewająca zupa z fasoli

Namoczoną przez noc fasolę zalewamy świeżą wodą. Dodajemy kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

W międzyczasie kroimy w kostkę warzywa. Ziemniaki kroimy nieco drobniej niż pozostałe. Cebulę również drobno siekamy i odkładamy na bok.

Warzywa umieszczamy w garnku i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Na zimnej patelni wytapiamy boczek. Kiedy wypuści trochę tłuszczu, dodajemy połowę kiełbasy pokrojonej w plasterki i podsmażamy. Drugą połowę wrzucamy bezpośrednio do bulionu.

Kiedy fasola będzie miękka, odcedzamy ją i razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim dodajemy do zupy. Przyprawiamy majerankiem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy lub paprykowy.

Do zupy przerzucamy boczek z pozostałą kiełbasą. Chochlą zupy deglasujemy, czyli przepłukujemy gorącą patelnię. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut.

Wypróbuj też przepisy na pieczoną kiełbasę i puszystą jajecznicę.

zupa fasolowa
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI