Smakosze.pl Przepisy Zalej wrzątkiem i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą lepsze, niż z bułką
Fot. Shutterstock/Alfredo Hernandez Rios

Zalej wrzątkiem i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą lepsze, niż z bułką

13 grudnia 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kotlety mielone zawsze są fantastycznym pomysłem na rodzinny obiad. Soczyste, aromatyczne mięso doskonale komponuje się z ziemniakami, mizerią, czy też buraczkami. Zdecydowana większość z nas do masy na mielone dodaje namoczoną w mleku, czerstwą bułkę. Jest jednak jeszcze lepszy sposób.

Kotlety mielone polecają się na rodzinny obiad

Zacznijmy od wyboru idealnego mięsa na kotlety mielone. Danie będzie najsmaczniejsze, gdy wybierzemy odpowiedni rodzaj wieprzowiny. Tutaj doskonale sprawdzi się łopatka, karkówka lub szynka. Karkówka i łopatka mają więcej tłuszczu, więc kotlety będą bardziej soczyste i po prostu smaczniejsze. Mielone z szynki natomiast będą nieco lżejsze.

Do masy na kotlety mielone koniecznie dodajmy również cebulę przesmażoną na maśle, a także przyprawy. Osobiście polecam niewielką ilość musztardy delikatesowej oraz zioła prowansalskie. Musztarda dodaje wyraźnego smaku i dodatkowo zmiękcza strukturę mięsa. Kotlety są niezwykle soczyste.

Zamiast bułki natomiast do masy na mielone dodaję kaszę kukus. Drobna kasza świetnie łączy się z mięsem i resztą dodatków. Kotlety z tym dodatkiem smakują rewelacyjnie. Spróbuj, a nie pożałujesz.

mielone.jpg
Fot. Canva/Profesor25

Każdy dostanie dziś w Biedronce kostkę masła gratis. Wystarczy spełnić 1 warunek

Przepis na soczyste kotlety mielone z kaszą

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • cebula czerwona
  • ⅓ szklanki kaszy kuskus
  • żółtko
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka musztardy delikatesowej
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • bułka tarta
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Zobacz też: Tu zrobią jeden z największych Bali Sylwestrowych. Nie możesz tego przegapić

Jak zrobić kotlety mielone z kaszą kuskus?

Kaszę wsyp do miski, zalej wrzątkiem tak, by woda przykrywała delikatnie ziarna, przykryj i odstaw. Cebulę zetrzyj na tarce i przesmaż na maśle. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj musztardę, zioła prowansalskie, sól, pieprz i cebulę. Wyrabiaj, aż składniki dobrze się połączą.

Do przygotowanej masy dodaj kaszę, żółtko i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut. Z przygotowanej masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce i usmaż na oleju lub maśle klarowanym. Kotlety mielone gotowe, smacznego!

Na obiad polecamy również aromatyczną zupę z pulpetami oraz karkówkę pieczoną z suszonymi grzybami . Każdy będzie prosił o dokładkę.

mielone.jpg
Fot. Canva/robert666
Wyparzenie słoika to za mało. Wystarczy prosty trik, a zakwas z buraków nie pleśnieje
Ugotuj kaszę, wbij jajka i odpal blender. Wyśmienity obiad na piątek
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy