Upiekłam karkówkę z aromatycznymi dodatkami. Mięso z tym sosem to poezja
Zwykle piekłam karkówkę w całości, w sosie własnym lub z marchewką i ziemniakami. Postanowiłam jednak nieco zmienić stały przepis i upiec mięso inaczej, niż dotychczas. Te dodatki sprawiły, że danie wyszło fantastycznie.
Pieczona karkówka poleca się na obiad
Karkówka pieczona jest wyśmienitym daniem nie tylko na rodzinny obiad. Doskonale sprawdzi się także na większe uroczystości, w tym Boże Narodzenie. Aromatyczne, soczyste mięso jest banale w przygotowaniu, a smakuje tak, że nikt nie skończy na jednej porcji.
Jakie więc dodatki aż tak dobrze komponują się z wieprzowiną? Suszone grzyby, cebula i suszony tymianek! Karkówka zapieczona z tymi produktami po prostu rozpływa się ustach. Jestem zachwycona jej smakiem i z pewnością będę przyrządzać ją znacznie częściej.
Ugotowałem na obiad czerwoną zupę z pulpetami. Pomidorowa nie może się z nią równaćAromatyczna karkówka z suszonymi grzybami
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 2 duże cebule
- garść suszonych grzybów
- suszony tymianek
- papryka słodka, mielona
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- pół szklanki wody z namaczana grzybów
- olej do smażenia
Jak zrobić karkówkę pieczoną na obiad?
Grzyby włóż do miski i zalej wodą. Karkówkę umyj, osusz i pokrój na plastry około 2 cm grubości. Każdy kawałek mięsa natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Cebulę pokrój w piórka. Karkówkę obsmaż na rozgrzanym oleju.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, a następnie przełóż do niego namoczone grzyby. Poukładaj mięso, rozłóż cebulę i całość oprósz suszonym tymianek. Wlej pół szklanki wody po namaczania grzybów.
Naczynie żaroodporne przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz przez około 1,5 godziny.
Na święta polecamy również aromatyczny bigos oraz wyśmienitą roladę. Rodzina będzie zachwycona.