Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Deser z bananami skusi niejednego łasucha. Nie jest skomplikowany, a moi bliscy go uwielbiają. Odkąd pierwszy raz go zrobiłam, często wracam do tego przepisu. Na szczęście nie rujnuje portfela.
Wyjątkowo pyszny deser z bananami
Banany w lekkiej piance z jogurtu i śmietany nie mogą się nie spodobać. Prosty i niesamowicie smaczny deser bardzo spodobał się mojej rodzinie. Nie ma tygodnia, by o niego nie prosili.
Składniki:
- 200 g herbatników np. Lotus + herbatniki do dekoracji
- 80 g masła lub margaryny
- 3 banany
- 150 g mleka skondensowanego
- 250 g jogurtu naturalnego
- 500 ml śmietanki 30% tłuszczu
- 20 g żelatyny
Z kilku prostych składników w prosty sposób wyczarujecie nie lada przysmak. Dokładną instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.
Jak zrobić deser z bananami? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynam od pokruszenia ciastek na proszek i połączenia ich ze stopionym i przestudzonym tłuszczem. Masę wykładam na dnie tortownicy o średnicy 18 cm, wyrównując spód przy pomocy szklanki.
Banany obieram i tnę na niezbyt grube plastry. Wrzucam je do miski i zalewam mlekiem skondensowanym . Dodaję jogurt naturalny i blenduję całość na gładką masę. Śmietankę 30% wlewam do garnka i łączę z żelatyną.
Podgrzewam, aż zawrze, mieszając energicznie. Zdejmuję z ognia i dodaję masę bananową. Przelewam na spód z ciastek i wyrównuję wierzch. Posypuję pokruszonymi herbatnikami. Wstawiam do lodówki na minimum godzinę.
Jak podać deser z bananami?
Przysmak najlepiej smakuje po schłodzeniu. Dekoruje go świeżo ubita śmietaną oraz polewą czekoladową. Uwielbiamy zjeść porcję takiego deseru do popołudniowej czarnej kawy.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na desery, które nie wymagają pieczenia. W tym artykule wyjawiamy jak zrobić znakomitego śmietanowca . Ten natomiast zdradza sekret pysznego ciasta z malinami .