Zamiast cebulki dodaję do pomidorów zupełnie inny składnik. Rodzina szaleje za tą sałatką
Mało jest rzeczy bardziej letnich niż sałatka z pomidorów. Przygotowana według tego przepisu jest nietypowa i charakterna, ale też po prostu pyszna. Odnajdzie się świetnie na grillowej imprezie, pikniku i codziennym obiedzie.
Pomidor z czosnkiem
Pomidor z cebulą to jedno z najprostszych, ale genialnych zestawień. Wielu z nas kojarzy się ze smakiem z dzieciństwa. Jednak podobne doznania smakowe można wydobyć z innych zestawień z pomidorem.
Warzywa te (tak, wiemy, w teorii są to owoce) dostępne są teraz w naszych sklepach przez cały rok, ale tylko latem są tak pełne aromatu i smaku. Wtedy sałatka ta pokazuje swoje prawdziwe oblicze – kontrastu smaków, kiedy pomidory są w stanie udźwignąć konkurencję , zwłaszcza ze strony czosnku.
Pomidory w nowej odsłonie
Podobny przepis pokazuje kanał Gotuj z Karolem, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje. Okazuje się, że czasem taka sałatka przygotowywana jest bez oliwy. Polecamy jednak z cytryny i oliwy zrobić prosty winegret. Polecamy zwłaszcza wersję z kolendrą . Wiele osób nie znosi jej smaku, ale ci, którzy nie mają genu tej niechęci, pokochają to zestawienie.
Składniki
- 3 dorodne pomidory
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki lub kolendry
- 1 mały pęczek koperku
- 20 ml soku z cytryny
- 20 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki pieprzu
Sałatka z pomidorów z czosnkiem
Pomidory kroimy w ćwiartki i umieszczamy w miseczce. Dodajemy drobno posiekane chili i przeciśnięty przez praskę czosnek . Solimy i mieszamy, by smaki się połączyły.
Drobno siekamy natkę pietruszki lub kolendrę i koperek , dodajemy je do sałatki. Do małego słoiczka nalewamy sok z cytryny, oliwę, dodajemy cukier i pieprz . Zakręcamy i energicznie wstrząsamy, by uzyskać emulsyjny sos.
Sosem zalewamy składniki, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki do zamarynowania.
Wypróbuj także przepisy na marynowane ziemniaki i doskonałą focaccię .