Smakosze.pl Przepisy Zamiast cebulki dodaję do pomidorów zupełnie inny składnik. Rodzina szaleje za tą sałatką
fot. youtube.com/gotujzkarolem

Zamiast cebulki dodaję do pomidorów zupełnie inny składnik. Rodzina szaleje za tą sałatką

5 czerwca 2024

Mało jest rzeczy bardziej letnich niż sałatka z pomidorów. Przygotowana według tego przepisu jest nietypowa i charakterna, ale też po prostu pyszna. Odnajdzie się świetnie na grillowej imprezie, pikniku i codziennym obiedzie.

Pomidor z czosnkiem

Pomidor z cebulą to jedno z najprostszych, ale genialnych zestawień. Wielu z nas kojarzy się ze smakiem z dzieciństwa. Jednak podobne doznania smakowe można wydobyć z innych zestawień z pomidorem.

Warzywa te (tak, wiemy, w teorii są to owoce) dostępne są teraz w naszych sklepach przez cały rok, ale tylko latem są tak pełne aromatu i smaku. Wtedy sałatka ta pokazuje swoje prawdziwe oblicze – kontrastu smaków, kiedy pomidory są w stanie udźwignąć konkurencję , zwłaszcza ze strony czosnku.

siekanie chili
fot. youtube.com/gotujzkarolem
Sprawdził, czy na stoiskach uczciwie ważą truskawki. Po wrzuceniu ich na wagę, od razu to zobaczył

Pomidory w nowej odsłonie

Podobny przepis pokazuje kanał Gotuj z Karolem, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje. Okazuje się, że czasem taka sałatka przygotowywana jest bez oliwy. Polecamy jednak z cytryny i oliwy zrobić prosty winegret. Polecamy zwłaszcza wersję z kolendrą . Wiele osób nie znosi jej smaku, ale ci, którzy nie mają genu tej niechęci, pokochają to zestawienie.

Składniki

  • 3 dorodne pomidory
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • 1 mały pęczek koperku
  • 20 ml soku z cytryny
  • 20 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu

Sałatka z pomidorów z czosnkiem

Pomidory kroimy w ćwiartki i umieszczamy w miseczce. Dodajemy drobno posiekane chili i przeciśnięty przez praskę czosnek . Solimy i mieszamy, by smaki się połączyły.

Drobno siekamy natkę pietruszki lub kolendrę i koperek , dodajemy je do sałatki. Do małego słoiczka nalewamy sok z cytryny, oliwę, dodajemy cukier i pieprz . Zakręcamy i energicznie wstrząsamy, by uzyskać emulsyjny sos.

Sosem zalewamy składniki, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki do zamarynowania.

Wypróbuj także przepisy na marynowane ziemniaki i doskonałą focaccię .

sos do sałatki
fot. youtube.com/gotujzkarolem
Zrób ciasto, rozłóż na blasze i ugnieć dnem butelki. Przy tym chleb i bułki mogą się schować
Strzelczyk wziął ziemniaki i poupychał w słoikach. Ten patent to prawdziwa rewelacja
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy