Strzelczyk wziął ziemniaki i poupychał w słoikach. Ten patent to prawdziwa rewelacja
„Do grilla, i nie tylko” – tak Tomasz Strzelczyk zachwala swój nowy przepis. Przygotowuje coś w rodzaju sałatki ziemniaczanej, ale o tyle ciekawej, że ziemniaki są w niej jedynym składnikiem. Warto wypróbować tę ciekawą potrawę.
Ziemniaki marynowane
Ziemniaki są w naszej kuchni zakorzenione tak głęboko, że trudno ją sobie wyobrazić bez nich. To niezwykle ciekawe, kiedy zwrócimy uwagę na stosunkowo ograniczoną paletę sposobów, w jakie je przygotowujemy. Nawet marynowane kartofle wzbudzają pewne zdziwienie.
A jednak, Tomasz Strzelczyk – uwielbiany kucharz z youtube'a – pokazuje, że to świetny pomysł na dodatek do dań. Rzeczywiście, sprawdzi się zwłaszcza w sezonie grillowym, kiedy często jadamy na świeżym powietrzu i w cenie są wszystkie rozwiązania, które oszczędzą nam stania przy garnkach.
Pojechał kupić pierogi w barze, nagle zatrzymała go Policja. Powód nie mieści się w głowieZiemniaki w ziołach
Marynata według przepisu Strzelczyka jest słodko-kwaśna i bardzo ziołowa. Należy przygotować ją na kilka godzin, a nawet dzień przed podaniem. Ziemniaki podawane na zimno będą świetnym towarzyszem grillowych uczt.
Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków
- 200 ml oleju
- 120 ml octu jabłkowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki miodu
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 1 gałązka rozmarynu
- Sól, pieprz
Sałatka z młodych ziemniaków
Ziemniaki gotujemy w nieosolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odstawiamy do przestudzenia.
W misce łączymy składniki: mieszamy ze sobą płyny, dodając ok. 100-200 ml wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę, chili, czosnek, pietruszkę i koperek siekamy. Przyprawiamy solą (1 płaska łyżka) i pieprzem.
Ziemniaki delikatnie układamy w dużym słoiku, krojąc je na połówki, jeśli są duże. Słoik zalewamy marynatą. Jeśli jest jej za mało, uzupełniamy wodą i octem.
Ziemniaki odstawiamy do lodówki na noc. Po wyjęciu cedzimy i podajemy na zimno.
Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone z kalafiorem i zapiekane ziemniaki z kiełbasą.