Smakosze.pl Przepisy Zamiast chodzić do sklepu, piekę bułki sama. Używam tylko 6 składników, smak rozkłada na łopatki
YouTube / Sprint Cooking

Zamiast chodzić do sklepu, piekę bułki sama. Używam tylko 6 składników, smak rozkłada na łopatki

6 lutego 2024
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Biegniesz co rano do piekarni po bułki? Zapomnij o tym obowiązku. Doskonałe bułeczki zrobisz samodzielnie we własnej kuchni. Są tak proste, że wychodzą każdemu.

Bułki śniadaniowe w zasięgu ręki

Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez pieczywa. Najlepsze jest oczywiście to świeże i chrupiące. Zamiast kupować gumowate bułki ze sklepu, zrób własne w swoim piekarniku. Nawet nie wiesz, jakie to proste.

Przepis podobny do naszego możesz znaleźć na kanale YouTube Sprint Cooking. To właśnie z niego pochodzą niektóre zdjęcia użyte w artykule. Poniżej znajdziesz instrukcję krok po kroku, jak zrobić domowe pieczywo. Nie przerywaj więc czytania i do dzieła.

bułki kajzerki.jpg
Canva / MikeyLPT
Moja pieczona karkówka po prostu rozpływa się w ustach. Do tego robię ją raz, a starcza nawet na 2 dni

Domowe pieczywo, które może zrobić każdy

Składniki:

  • ok. 500 g mąki pszennej (typ 550)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • odrobina soli do smaku

Krok po kroku do wyśmienitych śniadaniowych bułeczek

Letnie mleko przelej do szklanego naczynia . Dosyp do niego cukier i pokrusz świeże drożdże. Wszystko wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą .

Do drugiego naczynia wsyp mąkę pszenną i sól . Sypkie składniki zalej rozpuszczonymi w mleku drożdżami. Dodaj olej i wszystko razem wyrób na ciasto . Możesz zrobić to ręcznie lub z użyciem haków miksera .

Gotowe ciasto (może się nieco lepić do dłoni) przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut . Po upływie tego czasu wyłóż je na obsypany mąką blat. Wyrabiaj jeszcze przez chwilę dłońmi, a następnie podziel na 8 równych części . Po podzieleniu wyrabiaj każdy kawałek jeszcze kilkanaście sekund.

Z kawałków ciasta uformuj okrągłe bułeczki . Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich natnij na krzyż i posyp z wierzchu odrobiną mąki . Odstaw na bok na kolejne 20 minut.

W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 195 stopni . Wyrośnięte bułeczki wstaw i piecz przez ok. 15-20 minut. Kiedy będą już złociste, wyjmij je z pieca i odstaw, aby nieco przestygły . Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Te pączki z ciasta francuskiego nie mają sobie równych . Ten ogórkowy specjał pozwoli zachować smukłą sylwetkę .

gotowe kanapki z bułeczek.jpg
Canva / arinahabich

Takiej kapusty jeszcze nie jadłeś. Zdrowy farsz pod pomidorem robi furorę
Wlewam sok Kubuś do budyniu i mam pyszne ciasto. W dodatku jest bardzo ładne
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy