Smakosze.pl Przepisy Zamiast przepłacać za gotowe, trzymam w lodówce swoje. Domowe mleko skondensowane zrobisz w banalny sposób
Fot. Canva/Oleg Malyshev

Zamiast przepłacać za gotowe, trzymam w lodówce swoje. Domowe mleko skondensowane zrobisz w banalny sposób

31 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy mleko skondensowane to nieodłączony składnik twoich deserów? W takim razie dowiedz się, jak zrobić je w domu za grosze. Spróbuj raz, a już nigdy nie kupisz tego ze sklepu. Sposób jest bardzo łatwy, warto z niego skorzystać.

Składnik wielu deserów

Mleko skondensowane to popularny dodatek do ciast i deserów . Niestety czasami ten istotny składnik osiąga zawrotne ceny. Można jednak zaoszczędzić pieniądze i przygotować ten produkt w domu. Moją wersję robię nie z mleka jednak, a z tłustej śmietanki.

Z przepisem poradzi sobie każdy, wystarczy odrobina chęci i czasu. Poznaj krok po kroku, c należy zrobić, by zyskać domową słodką masę.

mleko skondesnowane .jpg
Fot. Canva/KrimKate
Przekładam herbatniki masą i wrzucam do mrożenia. Dzieciakom te lody smakują bardziej, niż kupne

Tylko kilka składników

Jak już wiesz, mleko skondensowane przygotowane własnoręcznie jest tańsze niż to ze sklepu dzięki tanim składnikom. W dodatku jest ich niewiele, bo tylko trzy. Są na tyle powszechne, że być może masz je w swoim domu. Poznasz je, sprawdzając listę umieszczoną poniżej.

Składniki:

  • 625 g śmietanki 30%
  • 165 g brązowego cukru
  • 60 g masła

Przepis na mleko skondensowane

Do garnka wlej śmietanę oraz dodaj masło i cukier. Składniki doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i od czasu do czasu mieszając, gotuj przez 50 minut.

Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Przestudzone mleko skondensowane przełóż do wyparzonego słoika.

Masę przechowuj przez maksymalnie cztery tygodnie. Najlepiej będzie mu oczywiście w lodówce. Używaj wedle uznania i przekonaj się, jakie to wygodne. Sprawdź, co można zrobić z malin oraz zobacz, jakie grzyby pojawiły się w polskich lasach .

mleko skon.jpg
Fot. Canva/atlasstudio
Rozgniótł maliny na ręczniku i podsypał ziemią. Efekt przechodzi wszelkie oczekiwania
Wachowicz do każdego słoika wlewa po 1 łyżce. Ogórki małosolne wychodzą pyszne, jak nigdy
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy