Przekładam herbatniki masą i wrzucam do mrożenia. Dzieciakom te lody smakują bardziej, niż kupne
![domowe lody](https://images.iberion.media/images/1920/lody_d25fa5c76a.jpg)
Poznaj przepis na domowe lody i zapomnij o tych ze sklepu. Te zrobione własnoręcznie mają sprawdzony i zdrowy skład. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a smak deseru podbije podniebienia każdego. Domownicy będą zachwyceni niezależnie od wieku.
Domowe lody lepsze niż ze sklepu
Pogoda sprzyja na tyle, że to dobry czas, aby pomyśleć o zimnych deserach. Na myśl od razu przychodzą lody. To oczywiste, ale od dzisiaj nie kupisz ich już w sklepie, tylko zrobisz je sama.
Przepis jest banalny i co najważniejsze domowe lody przebijają smakiem te gotowe. Najważniejsze jednak jest to, że w składzie lodów znajdą się same proste składniki. Będzie zdrowo i smacznie.
![lody domo.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/lody_domo_494876e502.jpg)
Domowe lody z kilku składników
Domowe lody przygotujesz z kilku tanich i łatwo dostępnych składników. Do najważniejszych należą przede wszystkim herbatniki oraz te, z których przygotujesz masę. Wszystkie potrzebne produkty umieszczono na liście, która znajduje się poniżej. Sprawdź ją dokładnie i przygotuj pyszne lody dla całej rodziny. Zdjęcia pochodzą z kanału Sprint Cooking, który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 500 ml śmietany 30%
- 60 g cukru pudru
- 200 ml skondensowanego mleka bez cukru
- 8 ml ekstraktu waniliowego
- 20 g wiórków czekoladowych
- 20 ml syropu owocowego
- 250 g herbatników
Przepis na domowe lody
Do miski wlej śmietankę i zacznij ubijać ją mikserem. W trakcie miksowania partiami wsypuj cukier puder. Wlej ekstrakt waniliowy.
Śmietanę z cukrem ubij na sztywno. Dodaj skondensowane mleko. Ponownie wymieszaj składniki.
Wlej syrop owocowy i wsyp wiórki czekoladowe. Wymieszaj składniki. W foremce ułóż herbatniki.
Wyłóż na nich śmietankowa masę i równomiernie ją rozprowadź. Na wierzch ułóż drugą warstwę herbatników. Formę przykryj folią spożywczą.
Lody wstaw do zamrażarki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Póżniej krój je na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź przepis Wachowicz na ogórki małosolne oraz dowiedz się, jak przygotować doskonałe schabowe.
![l odami.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/l_odami_828459db80.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![deser z kaszy jaglanej](https://images.iberion.media/images/origin/deser_318148d00e.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ser_nik_1a3c1d1dfd.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_40b5909e0a.jpg)
![zalewanie herbatników](https://images.iberion.media/images/origin/deser1_cbe160514e.jpg)
![czekolada](https://images.iberion.media/images/origin/czekolada_e0fcf7f4f4.jpg)
![Ewa Wachowicz i ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_malosolne_b71799f884.jpg)
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_schabowe_8d646186cb.jpg)
![sernik n zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_c1e5871c92.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![szakszuka](https://images.iberion.media/images/origin/szakszuka_b63ea74e19.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_75cb9cb243.jpg)
![ciasto z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_owocami_03620acc40.jpg)
![zapiekane kanapki](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekane_kanapki_226c019d86.jpg)
![domowa szynka](https://images.iberion.media/images/origin/domowa_szynka_f1e0504f26.jpg)
![ser z jajkiem](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_1f8a670ac4.jpg)
![wlewanie masy na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_0334ac2d22.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jogurtowe_z_borowkami_334ea91b77.jpg)
![ciasto z płatków](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie1_1c1c494d25.jpg)
![szybka karpatka](https://images.iberion.media/images/origin/karpatka1_febf4a1e65.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_f9000004bc.jpeg)
![zupa z jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_jablek_854b6db407.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_7dacb5ae59.jpg)
![pomidory](https://images.iberion.media/images/origin/plastry_pomidorow_ee77ca14c2.jpg)
![truskawki i jajka](https://images.iberion.media/images/origin/truskawki_80f80b61c1.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![Chleb z Biedronki](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_19_T111823_867_a434df22ce.jpg)
![bańki mydlane](https://images.iberion.media/images/origin/b1_678ddbf94e.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_jagodzianki_ddf0273c3f.png)
![ciasto drożdżowe z czereśniami](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2184278507_ecf9b11875.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2466755329_de0b232d9e.jpg)
![ugniatanie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/ugniatanie_ciasta_a481e737a1.jpg)
![lody](https://images.iberion.media/images/origin/222_98e42dc077.jpg)
![SERNIK Z ZIEMNIAKAMI](https://images.iberion.media/images/origin/cakes_862_1280_c3e7f2c6fc.jpg)