Zamiast robić szarlotkę, piekę ryż z jabłkami. Babciny deser bije na głowę wszystkie inne
Ten przepis wraca nas do czasów, kiedy desery wymagały kreatywności. Odpłacały się za to pysznym smakiem, który dziś dodatkowo wzmacnia nutka nostalgii. Ciasto ryżowe z jabłkami to prawdziwa podróż w przeszłość.
Ciasto ryżowe
Gotowanie ryżu na mleku wielu z nas nie kojarzy się zbyt dobrze. Starszych cofa wspomnieniami do czasów przedszkolnych i ich utrapienia – zup mlecznych . Młodsi mogą wyobrażać sobie taką kombinację jako mdłą i pozbawioną wdzięku.
Ale w tym babcinym przepisie masa ryżowa ugotowana w mleku stanowi bazę dla prostej i pysznej kompozycji smaków . Robimy z niej ciasto, które następnie zestawiamy z kwaskowo-przyprawowym smakiem masy jabłecznej . Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu.
Jabłecznik na cieście ryżowym
Nasz przepis do posłodzenia masy ryżowej proponuje cukier demerara – brązowy, nierafinowany i głęboki w smaku . Należy go dodać podczas duszenia jabłek. Ale Szefowa kuchni, kanał, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, proponuje inną metodę. Zamiast brązowego cukru używamy białego, który karmelizujemy na patelni przed dodaniem jabłek. To dobry sposób w sytuacji, kiedy nie mamy brązowego cukru.
Składniki
- ½ l mleka
- 0,2 kg ryżu
- 150 g śmietany 18%
- 75 g cukru demerara
- 1 kg jabłek granny smith (lub innych kwaskowych)
- 50 g masła
- Łyżeczka cynamonu
- 60 g cukru pudru
- Łyżeczka aromatu waniliowego lub pasty waniliowej
Przygotowjemy ciasto ryżowe z jabłkami
W rondelku zagotowujemy mleko, wrzucamy ryż, połowę cukru i połowę masła. Gotujemy ryż do miękkości .
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych okach. Na patelni rozpuszczamy resztę masła. Wrzucamy jabłka i dusimy, dodając resztę cukru i łyżeczkę cynamonu . Trzymamy na ogniu ok. 15 minut, w miarę potrzeby podlewając odrobiną wody.
Ze śmietany, cukru pudru i aromatu waniliowego przygotowujemy gładką masę.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wkładamy połowę masy ryżowej. Na nią nakładamy duszoną masę jabłeczną, a następnie drugą połowę ryżu. Na wierzch rozprowadzamy masę śmietanową. Wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-30 minut . Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu posypujemy cynamonem.
Wypróbuj też przepis na nadziewane słodkie bułki i nietypowe rogaliki na tłusty czwartek .