Smakosze.pl Przepisy Zamiast robić szarlotkę, piekę ryż z jabłkami. Babciny deser bije na głowę wszystkie inne
fot. youtube.com/@szefowakuchni

Zamiast robić szarlotkę, piekę ryż z jabłkami. Babciny deser bije na głowę wszystkie inne

18 stycznia 2024

Ten przepis wraca nas do czasów, kiedy desery wymagały kreatywności. Odpłacały się za to pysznym smakiem, który dziś dodatkowo wzmacnia nutka nostalgii. Ciasto ryżowe z jabłkami to prawdziwa podróż w przeszłość.

Ciasto ryżowe

Gotowanie ryżu na mleku wielu z nas nie kojarzy się zbyt dobrze. Starszych cofa wspomnieniami do czasów przedszkolnych i ich utrapienia – zup mlecznych . Młodsi mogą wyobrażać sobie taką kombinację jako mdłą i pozbawioną wdzięku.

Ale w tym babcinym przepisie masa ryżowa ugotowana w mleku stanowi bazę dla prostej i pysznej kompozycji smaków . Robimy z niej ciasto, które następnie zestawiamy z kwaskowo-przyprawowym smakiem masy jabłecznej . Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu.

smażone jabłka
fot. youtube.com/@szefowakuchni
Ten przepis na mięsne galaretki mam od znajomej kucharki. Zawsze robią furorę

Jabłecznik na cieście ryżowym

Nasz przepis do posłodzenia masy ryżowej proponuje cukier demerara – brązowy, nierafinowany i głęboki w smaku . Należy go dodać podczas duszenia jabłek. Ale Szefowa kuchni, kanał, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, proponuje inną metodę. Zamiast brązowego cukru używamy białego, który karmelizujemy na patelni przed dodaniem jabłek. To dobry sposób w sytuacji, kiedy nie mamy brązowego cukru.

Składniki

  • ½ l mleka
  • 0,2 kg ryżu
  • 150 g śmietany 18%
  • 75 g cukru demerara
  • 1 kg jabłek granny smith (lub innych kwaskowych)
  • 50 g masła
  • Łyżeczka cynamonu
  • 60 g cukru pudru
  • Łyżeczka aromatu waniliowego lub pasty waniliowej

Przygotowjemy ciasto ryżowe z jabłkami

W rondelku zagotowujemy mleko, wrzucamy ryż, połowę cukru i połowę masła. Gotujemy ryż do miękkości .

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych okach. Na patelni rozpuszczamy resztę masła. Wrzucamy jabłka i dusimy, dodając resztę cukru i łyżeczkę cynamonu . Trzymamy na ogniu ok. 15 minut, w miarę potrzeby podlewając odrobiną wody.

Ze śmietany, cukru pudru i aromatu waniliowego przygotowujemy gładką masę.

Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wkładamy połowę masy ryżowej. Na nią nakładamy duszoną masę jabłeczną, a następnie drugą połowę ryżu. Na wierzch rozprowadzamy masę śmietanową. Wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-30 minut . Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu posypujemy cynamonem.

Wypróbuj też przepis na nadziewane słodkie bułki i nietypowe rogaliki na tłusty czwartek .

masa jabłkowa
fot. youtube.com/@szefowakuchni
W PRL-u wszyscy się tym zajadali. Oprócz makaronu i twarogu stawiam na 1 dodatek, jest lepszy niż skwarki
Żadne pączki i faworki. Róże karnawałowe są największym rarytasem na Tłusty Czwartek
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy