W PRL-u wszyscy się tym zajadali. Oprócz makaronu i twarogu stawiam na 1 dodatek, jest lepszy niż skwarki
Kto pamięta makaron z twarogiem, który jadano w PRL-u? Wiele osób wciąż pamiętam ten smak. Jednak ja oprócz znanych składników stawiam na dodatek, który znakomicie podkręca smak tego prostego dania. Polecam mój patent na przysmak rodem z czasów PRL-u.
Makaron, twaróg i coś jeszcze
Niektóre dania, choć proste wciąż pełne są smaku. Tak właśnie jest z makaronu z twarogiem. To danie często jadano na obiad w czasach PRL-u. Proste składniki, które zwykle były w sklepach, choć innych produktów zawsze brakowało. Taki obiad robiono szybko i jedzono ze smakiem. Dziś sklepowe półki uginają się od produktów spożywczych.
Jednak to proste danie z makaronu i twarogu wielu osobom wciąż chodzi po głowie. Warto wrócić do tego smaku. Ja do makaronu z twarogiem dodaję cebulę i odrobinę czosnku. Taka mieszanka znakomicie podkręca smak tego prostego dania. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Monika Prezentuje. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Żadne pączki i faworki. Róże karnawałowe są największym rarytasem na Tłusty CzwartekJak zrobić makaron z twarogiem z dodatkiem cebuli i czosnku?
Składniki:
- 200 g makaronu świderki
- kostka twarogu półtłustego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej słonecznikowy
- sól
- pieprz
Przyrządzenie dania zacznij od ugotowania makaronu i posiekania cebuli. Drobno pokrój też czosnek, cebulę podsmaż, a gdy się zarumieni, dodaj pokrojony czosnek. Makaron odcedzamy i nakładamy porcję na talerz. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dokładamy cebulę z czosnkiem i rozdrobniony twaróg. W ten sposób danie z czasów PRL-u jest już gotowe. Warto je przyrządzić w swojej kuchni i przypomnieć sobie ten smak sprzed lat.
Makaron z twarogiem, czyli szybki posiłek
Makaron z twarogiem oraz cebulą i czosnkiem bardzo łatwo przygotować na obiad. Taki posiłek zrobisz dosłownie w kilka minut. Wersja z cebulą i czosnkiem jest na pewno znacznie zdrowsza od makaronu ze skwarkami. Warto wrócić do smaku makaronu z twarogiem, bo dzięki temu przypomnimy sobie danie z dawnych lat, ale też dostarczymy sporo witamin i minerałów.
To dzięki twarogowi, który zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, D, E, ale też wapń oraz fosfor. Taki obiad warto przyrządzić i wrócić do dawnych smaków. Są proste, tanie i zdrowe. Pisaliśmy o tym, jak ugotować sycącą zupę z soczewicy. Polecam przepis na chrupiące pałeczki z kurczaka dla całej rodziny.