Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na mięsne galaretki mam od znajomej kucharki. Zawsze robią furorę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.01.2024 16:41

Ten przepis na mięsne galaretki mam od znajomej kucharki. Zawsze robią furorę

galaretka z jajkiem
fot. youtube.com/@smacznytv

Zimne nóżki to nieco zapomniana klasyka polskiej kuchni. Z tym przepisem wychodzą doskonałe – klarowne, efektowne, a przede wszystkim – pyszne w smaku.

Tradycyjne zimne nóżki

Choć kojarzą się z czasami PRL-u i kultuwą „lornetą z meduzą”, auszpiki, jak nazywa się tę kategorię potraw, sięgają czasów renesansu. Podobno pierwszym razem, kiedy Polska ujrzała tę potrawę, był ślub Zygmunta Starego i królowej Bony. Nie było wtedy raczej wieprzowych nóżek, a drób i ryby.

Dziś zimne nóżki to klasyka kuchni. I w takiej właśnie, klasycznej, postaci pokazujemy dziś tę potrawę. Może królowa Bona nie podpisała by się pod nią – mało tu warzyw, a dużo mięsa. Jest jednak wierna późniejszej tradycji. W tym kultowego auszpiku nowoczesnej Polski – zimnych nóżek.

Nóżki na widelcu
fot. youtube.com/@smacznytv
Ulep kulki z ciasta i połóż na nich widelce. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

Przygotowanie galaretki

Sekretem dobrej, klarownej galaretki jest odpowiednie przygotowanie bulionu. Każdy kucharz i każda kucharka mają na to swoje sposoby. Kanał kulinarny Smacznytv, od którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, proponuje też kreatywne wykorzystanie jajka jako centralnej ozdoby naszych zimnych nóżek.

Składniki

  • 1 noga wieprzowa
  • 1 golonka wieprzowa
  • Ok. ½ kg chudego mięsa wołowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula opalona nad ogniem
  • Kilka ząbków czosnku
  • Sól, pieprz
  • Liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu
  • 3 jajka na twardo

Przygotowujemy klasyczną galaretkę mięsną

Mięso zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum 2-3 godziny. Po tym czasie płuczemy je, osuszamy i umieszczamy w garnku. Zalewamy 3 litrami zimnej wody, tak by pokrywała kawałki mięsa. Doprowadzamy do wrzenia i przez pierwsze kilkanaście minut gotowania kilkakrotnie usuwamy łyżką cedzakową tzw. szumy, czyli osad.

Ustawiamy najmniejszą możliwą moc palnika, dodajemy warzywa i przyprawy. Gotujemy rosół przez ok. 4-5 godzin, od czasu do czasu mieszając.

Po upływie tego czasu wyłączamy palnik pod garnkiem i wyjmujemy z niego mięsne kawałki. Studzimy je lekko i rozdrabniamy, obierając ze skóry i kości. Na dno foremki do babeczek lub salaterek układamy plasterek jajka, a następnie wypełniamy rozdrobnionym mięsem.

Bulion cedzimy przez sitko o drobnych okach lub tetrową ściereczkę. Pozwalamy mu jeszcze trochę ostygnąć, aż tłuszcz zbierze się na powierzchni większymi okami. Dotykamy lekko powierzchni ręcznikiem papierowym, żeby wsiąkł w niego nadmiar tłuszczu. Czynność powtarzamy kilkukrotnie.

Wystudzonym i sklarowanym bulionem zalewamy foremkę lub salaterki, studzimy do temperatury pokojowej i odstawiamy na noc do lodówki. Tak przygotowane zimne nóżki na pewno będą klarowne i pyszne.

Wypróbuj też przepis na mięso mielone pieczone w cieście i pyszną surówkę z marchewki.

Zalane mięso na nóżki
fot. youtube.com/@smacznytv