Zamiast wyrzucać czerstwe pieczywo, zapiekam je z tymi składnikami. Domownicy wprost przepadają za tym śniadaniem
Nie wyrzucaj czerstwego pieczywa. Zrób z niego śniadanie, które smakiem zachwyci każdego smakosza. Przepis jest genialny i co najważniejsze nic się nie zmarnuje. Wypróbuj ten sposób, a już nigdy nie wyrzucisz chleba.
Doskonałe danie na śniadanie
Każdemu zdarzyło się kupić odrobinę chleba za dużo. A ten jak wiadomo, szybko wysycha i staje się czerstwy. Wielu w takiej sytuacji decyduje się na wyrzucenie pieczywa . To błąd, ponieważ można przygotować z niego naprawdę smaczne śniadanie i nic się nie zmarnuje.
Poznaj ten łatwy przepis , który znajdziesz w dalszej części artykułu i przygotuj to smaczne śniadania nawet dzisiaj. Domownicy będą zachwyceni i poproszą, abyś robiła je znacznie wcześniej.
Czerstwy chleb to podstawa
Najważniejszym składnikiem tego śniadania jest oczywiście, wspomniany już - czerstwy chleb. Jednak on sam nie wystarczy i potrzebne będą także inne składniki, które znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zobacz, co będzie ci potrzebne. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Food & Recipes - Polskie , który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 4 kromki czerstwego chleba
- 6 jajek
- 3 plastry boczku
- 200 ml mleka
- 100 ml śmietany 30%
- masło
- sól
Przepis na śniadanie
Kromki chleba pokrój na cztery ćwiartki. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i umieść w nim pieczywo. Plastry boczku pokrój w cienkie paski i przełóż je do naczynia.
Do miski wbij jajka i wsyp odrobinę soli. Za pomocą trzepaczki roztrzep jajka. Wlej śmietanę oraz mleko i połącz ze sobą składniki.
Powstałą mieszaniną zalej chleb w naczyniu. Całość piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Następnie krój danie na kawałki i podawaj na śniadania. Sprawdź