Smakosze.pl Przepisy Zamiast wyrzucać czerstwe pieczywo, zapiekam je z tymi składnikami. Domownicy wprost przepadają za tym śniadaniem
Fot. YouTube/Food & Recipes - Polskie

Zamiast wyrzucać czerstwe pieczywo, zapiekam je z tymi składnikami. Domownicy wprost przepadają za tym śniadaniem

31 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie wyrzucaj czerstwego pieczywa. Zrób z niego śniadanie, które smakiem zachwyci każdego smakosza. Przepis jest genialny i co najważniejsze nic się nie zmarnuje. Wypróbuj ten sposób, a już nigdy nie wyrzucisz chleba.

Doskonałe danie na śniadanie

Każdemu zdarzyło się kupić odrobinę chleba za dużo. A ten jak wiadomo, szybko wysycha i staje się czerstwy. Wielu w takiej sytuacji decyduje się na wyrzucenie pieczywa . To błąd, ponieważ można przygotować z niego naprawdę smaczne śniadanie i nic się nie zmarnuje.

Poznaj ten łatwy przepis , który znajdziesz w dalszej części artykułu i przygotuj to smaczne śniadania nawet dzisiaj. Domownicy będą zachwyceni i poproszą, abyś robiła je znacznie wcześniej.

chleb.jpg
Fot. YouTube/Food & Recipes - Polskie
Zamiast przepłacać za gotowe, trzymam w lodówce swoje. Domowe mleko skondensowane zrobisz w banalny sposób

Czerstwy chleb to podstawa

Najważniejszym składnikiem tego śniadania jest oczywiście, wspomniany już - czerstwy chleb. Jednak on sam nie wystarczy i potrzebne będą także inne składniki, które znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zobacz, co będzie ci potrzebne. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Food & Recipes - Polskie , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 4 kromki czerstwego chleba
  • 6 jajek
  • 3 plastry boczku
  • 200 ml mleka
  • 100 ml śmietany 30%
  • masło
  • sól

Przepis na śniadanie

Kromki chleba pokrój na cztery ćwiartki. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i umieść w nim pieczywo. Plastry boczku pokrój w cienkie paski i przełóż je do naczynia.

Do miski wbij jajka i wsyp odrobinę soli. Za pomocą trzepaczki roztrzep jajka. Wlej śmietanę oraz mleko i połącz ze sobą składniki.

Powstałą mieszaniną zalej chleb w naczyniu. Całość piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Następnie krój danie na kawałki i podawaj na śniadania. Sprawdź

danie na śniadanie.jpg
Fot. YouTube/Food & Recipes - Polskie
Przekładam herbatniki masą i wrzucam do mrożenia. Dzieciakom te lody smakują bardziej, niż kupne
Rozgniótł maliny na ręczniku i podsypał ziemią. Efekt przechodzi wszelkie oczekiwania
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy