Zamiast przepłacać za gotowe, trzymam w lodówce swoje. Domowe mleko skondensowane zrobisz w banalny sposób
Czy mleko skondensowane to nieodłączony składnik twoich deserów? W takim razie dowiedz się, jak zrobić je w domu za grosze. Spróbuj raz, a już nigdy nie kupisz tego ze sklepu. Sposób jest bardzo łatwy, warto z niego skorzystać.
Składnik wielu deserów
Mleko skondensowane to popularny dodatek do ciast i deserów. Niestety czasami ten istotny składnik osiąga zawrotne ceny. Można jednak zaoszczędzić pieniądze i przygotować ten produkt w domu. Moją wersję robię nie z mleka jednak, a z tłustej śmietanki.
Z przepisem poradzi sobie każdy, wystarczy odrobina chęci i czasu. Poznaj krok po kroku, c należy zrobić, by zyskać domową słodką masę.
Przekładam herbatniki masą i wrzucam do mrożenia. Dzieciakom te lody smakują bardziej, niż kupneTylko kilka składników
Jak już wiesz, mleko skondensowane przygotowane własnoręcznie jest tańsze niż to ze sklepu dzięki tanim składnikom. W dodatku jest ich niewiele, bo tylko trzy. Są na tyle powszechne, że być może masz je w swoim domu. Poznasz je, sprawdzając listę umieszczoną poniżej.
Składniki:
- 625 g śmietanki 30%
- 165 g brązowego cukru
- 60 g masła
Przepis na mleko skondensowane
Do garnka wlej śmietanę oraz dodaj masło i cukier. Składniki doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i od czasu do czasu mieszając, gotuj przez 50 minut.
Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Przestudzone mleko skondensowane przełóż do wyparzonego słoika.
Masę przechowuj przez maksymalnie cztery tygodnie. Najlepiej będzie mu oczywiście w lodówce. Używaj wedle uznania i przekonaj się, jakie to wygodne. Sprawdź, co można zrobić z malin oraz zobacz, jakie grzyby pojawiły się w polskich lasach.