Smakosze.pl Porady Zamiast wyrzucać do kosza, dodaję do dżemu. Z powodzeniem zastępują żelfix
Fot. Canva

Zamiast wyrzucać do kosza, dodaję do dżemu. Z powodzeniem zastępują żelfix

19 czerwca 2024

Sezon na soczyste owoce trwa, a ja chętnie przyrządzam z nich apetyczne dżemy. Jednak nie używam już do nich żelfixu. Korzystam z innych naturalnych sposobów, które każdemu polecam.

Sezon na dżemy i konfitury

Podczas przygotowywania dżemów zwykle stosujemy środki zagęszczające. Popularny żelfix to cukier z dodatkiem substancji zagęszczającej, takiej jak pektyna lub żelatyna . Żelfix na stałe zagościł w kuchni wielu smakoszy, bo ułatwia przyrządzanie przetworów. Dzięki niemu owoce szybciej się gotują i zachowują ładny kolor.

Dzięki temu produktowi nie musimy już kilka godzin mieszać owoców w garnku i martwić się, że coś się przypali . Producenci tego typu cukrów z zagęszczaczami twierdzą, że te produkty nie zawierają substancji konserwujących. Natomiast cukier żelujący extra ma w składzie kwas sorbowy, który należy do konserwantów.

dżem
Fot. Canva/Image Professionals
Podsmażam ziemniaki i podaję z tym sosem. Wszyscy znajomi już poprosili o przepis

Czym zastąpić żelfix?

Jednak wiele osób rezygnuje z używania cukrów z substancjami zagęszczającymi. Muszę przyznać, że również ja omijam je szerokim łukiem. Zależy mi, by przetwory były naturalne, ekologiczne i w sam raz dla najmłodszych smakoszy . Dlatego zamiast żelfixu dodaję do dżemów pektynę.

Występuje ona w jabłkach, borówkach, porzeczkach, pigwie i jarzębinie. W kuchni korzystam ze sprawdzonego sposobu naszych babć na zagęszczanie przetworów . Biorę obierki jabłek , wygotowuj e je, a potem odparowuje. Powinien zostać skoncentrowany płyn. Następnie dodaję go do przetworów . W ten sposób zagęszczam dżemy i konfitury naturalną pektyną.

Inne sposoby na zagęszczenie przetworów

Warto wiedzieć, że podobne właściwości mają skórki cytrusów. Jednak ich aromat jest bardzo mocny i może zmieniać smak przetworów. Jeśli zależy nam na naturalnym zagęszczeniu dżemów i konfitur, to do garnka z owocami dodajmy trochę jabłek , porzeczek, borówek, pigwy lub jarzębiny. Te owoce zawierają pektynę i spowodują zgęstnienie dżemu.

Można też zrezygnować z dodawania tych owoców, ale przeznaczyć więcej czasu na przyrządzenie przetworów. Należy po każdej fazie gotowania odparować owoce, wówczas zgęstnieją naturalną metodą . Takie dżemy i konfitury będą nie tylko pyszne, ale też naturalnie zdrowe. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić płatki na śniadanie z piekarnika. Radziliśmy, jak zrobić danie na śniadanie, które jest lepsze od jajecznicy.

dżem
Fot. Canva/ildipapp

Źródło: beszamel.se.pl

Roluję ciasto z farszem i lekko przyciskam. Ktoś za ten patent powinien dostać medal
Uwielbiam tę surówkę z rzodkiewki i ogórka. Robię ją chwilę, rodzinie aż się uszy trzęsą
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy