Zapomnij o jajecznicy. To śniadanie bije ją na głowę
Nie wyobrażasz sobie śniadania bez jajecznicy? W takim razie koniecznie musisz poznać ten przepis i przygotować coś znacznie smaczniejszego. To danie zaskoczy każdego domownika, a w dodatku sprawi, że wszyscy będą chcieli jeść je codziennie. Wypróbuj przepis i zrób tę potrawę na śniadanie nawet dzisiaj.
Jajecznica na śniadanie to przeszłość
Jajecznica w wielu domach wciąż króluje jako główne danie na śniadanie. Pojawia się tak często, że po jakimś może się przejeść, a wtedy warto mieć w zanadrzu coś nowego. Na przykład coś takiego jak z poniższego przepisu.
Przygotujesz z niego szakszukę. Czyli połączenie jajek z pomidorami i kilkoma dodatkami. Wykonanie zajmuje chwilę i jest banalnie proste. Przekonasz się o tym, sprawdzając dokładne wskazówki.
Robię karpatkę z 5 składników, bez piekarnika, parzonego ciasta i bałaganu. Co za smakJajka wciąż są niezbędne
Istotnym składnikiem są jajka, ale smak dania bierze się przede wszystkim z pomidorów. W tym przypadku będą to krojone pomidory z puszki. Resztę potrzebnych produktów wraz z ich proporcjami poznasz, sprawdzając poniższą listę. Przygotuj wszystkie, a potem zrób z nich pyszną szakszukę – danie z Półwyspu Arabskiego. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Ania Zyśk - jedz.pysznie, który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 żabki czosnku
- 1 cebula
- ½ czerwonej papryki
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- oliwa
- pieprz
- sól
Przepis na szakszukę
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Obrany czosnek drobno posiekaj i podsmaż go na patelni. Dodaj do niego pokrojoną w małą kostkę cebulę oraz pokrojoną w taki sam sposób paprykę. Kiedy warzywa zmiękną, wlej pokrojone pomidory.
Całość przypraw pieprzem, solą i gotuj na małym ogniu. Kiedy sos zgęstnieje, zrób w nim zagłębienia i wbij w nie jajka, w taki sposób jak na sadzone. Smaż je pod przykryciem na małym ogniu, do momentu ścięcia się białka. Posyp kolendrą, natką pietruszki lub szczypiorkiem. Sprawdź