Zanurz w jajku i obtocz w bułce. Panierowana cukinia może się schować
Ten przepis przywędrował do nas z Sycylii. Nie ma w nim jednak zbyt wiele egzotyki: to proste w przygotowaniu warzywne placuszki, które świetnie sprawdzą się jako przekąska. Bakłażan nadaje się na nie chyba nawet lepiej niż cukinia.
Sycylijskie placki z bakłażana
Niektórzy mówią, że kuchnia Sycylii ma dwie podstawy: bakłażany i smażenie. Nic więc dziwnego, że ich połączenie przedstawiane jest jako jeden z najważniejszych, choć niezwykle prostych, regionalnych przepisów.
Warzywo to warto włączyć do naszej diety choćby ze zdrowotnych powodów. Bakłażan jest niskokaloryczny , a zatem nawet smażone placki nie będą bardzo szkodliwe dla zdrowia. Wspomaga też przemianę materii i ma niski poziom cholesterolu. Za kolor jego skóry odpowiedzialne są zaś antocyjany , które są silnymi przeciwutleniaczami.
Przekąska z bakłażana
Przygotowując takie placki warto poszukać bakłażanów o ciemnej skórce i twardym, zwartym miąższu . Sięgamy też po olej o wysokim punkcie dymienia. Ponieważ używamy go dużo, najlepsza będzie frytura gastronomiczna.
Składniki
- 2 duże bakłażany
- 2 łyżki startego na wióry parmezanu
- Sól, pieprz
- Do panierowania: jajko, mąka, bułka tarta
Bakłażan w panierce zamiast cukinii
Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm. Solimy i pozostawiamy na chwilę na ręczniku papierowym. Następnie przykrywamy go kolejnymi warstwami ręcznika i obciążamy, a nawet lekko dociskamy, by pozbyć się nadmiaru wody.
W misce roztrzepujemy jajko. Na głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z parmezanem . Bakłażana oprószamy pieprzem i obtaczamy w mące. Następnie namaczamy w jajku i dokładnie panierujemy bułką tartą.
Placuszki z bakłażana smażymy na hojnej ilości oleju, aż będą złociste z obu stron . Zdejmujemy je na suchy ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy z jogurtowym dipem.
Wypróbuj też przepis na wzbogacone przez Henię Foks placki ziemniaczane i sposoby na karmazyna – niezwykle zdrową rybę .