Okrasa miesza z mlekiem i wlewa do ciasta na pierogi. Wychodzi miękkie i elastyczne
Kulinarny program Karola Okrasy nosi tytuł „Okrasa łamie przepisy”. I rzeczywiście – w tym wypadku odszedł od tradycyjnej receptury ciasta na pierogi. Czy w dobrym kierunku? Każdy może się przekonać.
Pierogi Karola Okrasy
Karol Okrasa to jeden z tych kucharzy, których znakiem rozpoznawczym jest nawiązywanie do tradycji polskiej kuchni w jej najbardziej kunsztownym wydaniu. Nic więc dziwnego, że spod jego ręki wychodzą liczne dania takie jak pierogi. Także i one noszą piętno kucharza.
Okrasa ucieka się do sztuczki, którą znają profesjonaliści kuchni. Wiedzą oni, że sekretem smaku wielu potraw jest – jak zauważał sam Anthony Bourdain – dodawać do wszystkiego masło i jeszcze więcej masła. Jak zrealizować tę wskazówkę w cieście na pierogi?
Tylko 3 składniki i żadnego pieczenia, ubóstwiam to ciastoCiasto na pierogi z masłem i mlekiem
Jak wie każda doświadczona gospodyni, kluczem do dobrego ciasta na pierogi jest aktywacja glutenu ciepłą wodą. U Okrasy w tej roli występuje jednak mleko. To ono pomaga rozprowadzić masło i tworzy elastyczne i lekkie pierogi.
Składniki
- ½ kg mąki
- 150 ml mleka
- 100 g masła
- Sól
Okrasa proponuje pierogi z masłem
Do rondelka przelewamy mleko. Dodajemy pokrojone w mniejszą kostkę masło. Podgrzewamy powoli, aż tłuszcz się rozpuści i mieszamy go dokładnie.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodając pół łyżeczki soli. W kopczyku mąki robimy zagłębienie, a w nie wlewamy mleko z masłem. Dodajemy je ostrożnie, nie całe od razu – może się okazać, że wystarczy nieco mniej.
Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i chłodne. Owijamy je folią kuchenną i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło. Pierogi przygotowujemy według wybranego przepisu.
Wypróbuj też przepisy na sałatkę makaronowo-jajeczną i zupę z soczewicy.