Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Okrasa miesza z mlekiem i wlewa do ciasta na pierogi. Wychodzi miękkie i elastyczne
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.08.2024 16:15

Okrasa miesza z mlekiem i wlewa do ciasta na pierogi. Wychodzi miękkie i elastyczne

pierogi z Okrasą
fot. Facebook.com/KarolOkrasa; Canva

Kulinarny program Karola Okrasy nosi tytuł „Okrasa łamie przepisy”. I rzeczywiście – w tym wypadku odszedł od tradycyjnej receptury ciasta na pierogi. Czy w dobrym kierunku? Każdy może się przekonać.

Pierogi Karola Okrasy

Karol Okrasa to jeden z tych kucharzy, których znakiem rozpoznawczym jest nawiązywanie do tradycji polskiej kuchni w jej najbardziej kunsztownym wydaniu. Nic więc dziwnego, że spod jego ręki wychodzą liczne dania takie jak pierogi. Także i one noszą piętno kucharza.

Okrasa ucieka się do sztuczki, którą znają profesjonaliści kuchni. Wiedzą oni, że sekretem smaku wielu potraw jest – jak zauważał sam Anthony Bourdain – dodawać do wszystkiego masło i jeszcze więcej masła. Jak zrealizować tę wskazówkę w cieście na pierogi?

gotowane pierogi

Tylko 3 składniki i żadnego pieczenia, ubóstwiam to ciasto

Ciasto na pierogi z masłem i mlekiem

Jak wie każda doświadczona gospodyni, kluczem do dobrego ciasta na pierogi jest aktywacja glutenu ciepłą wodą. U Okrasy w tej roli występuje jednak mleko. To ono pomaga rozprowadzić masło i tworzy elastyczne i lekkie pierogi.

Składniki

  • ½ kg mąki
  • 150 ml mleka
  • 100 g masła
  • Sól

Okrasa proponuje pierogi z masłem

Do rondelka przelewamy mleko. Dodajemy pokrojone w mniejszą kostkę masło. Podgrzewamy powoli, aż tłuszcz się rozpuści i mieszamy go dokładnie.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodając pół łyżeczki soli. W kopczyku mąki robimy zagłębienie, a w nie wlewamy mleko z masłem. Dodajemy je ostrożnie, nie całe od razu – może się okazać, że wystarczy nieco mniej.

Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i chłodne. Owijamy je folią kuchenną i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło. Pierogi przygotowujemy według wybranego przepisu.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę makaronowo-jajeczną i zupę z soczewicy.

polepione pierogi