Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o dodawaniu bułki tartej do mielonych. Teraz wszyscy sięgają po inny składnik
canva/Yana Gayvoronskaya

Zapomnij o dodawaniu bułki tartej do mielonych. Teraz wszyscy sięgają po inny składnik

31 sierpnia 2022

Kotlety mielone bez bułki tartej przygotowuje się niezwykle prosto. Zastępując popularny składnik musztardą, uzyskujemy masę, której wyrobienie nie sprawia trudności. Danie smakuje obłędnie i wychodzi niezwykle soczyste. Spróbujecie koniecznie — szybko zniknie z talerzy.

Jeśli chcecie zrezygnować z dodawania bułki tartej do kotletów mielonych, mamy dla was patent, który pozwoli wam zrobić równie soczyste i smaczne danie. Pełna smaku i aromatu musztarda nada mięsu odpowiedniej konsystencji i sprawi, że po usmażeniu zachwycą najbardziej wybrednych. Skusicie się?

Przepis na doskonałe kotlety mielone bez bułki tartej

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego, najlepiej wieprzowo-wołowego

  • 1 jajo

  • 1 średnia cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować kotlety mielone bez bułki tartej? Postawcie na dodatek musztardy

Mięso umieszczamy w misce. Cebulę oraz czosnek obieramy, rozdrabniamy je. Wrzucamy do mięsa, po czym wbijamy jajo. Wsypujemy również przyprawy. Masę mieszamy, a następnie łączymy ją z musztardą.

Formujemy z niej owalne, lekko spłaszczone kotlety mielone. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je do zrumienienia z obu stron. Staramy się przyrządzać danie na niezbyt dużym ogniu, by mięso nie wyszło surowe.

Usmażone kotlety mielone osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecamy surówkę z marchewki oraz kremowe purée ziemniaczane .

Po inne sprawdzone przepisy na dania obiadowe zajrzyjcie na naszą stronę. Polecamy przepis na jarskie gołąbki z soczewicą i fetą . Być może spodoba wam się także prosta receptura na zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami i serem .

Kotlety mielone bez bułki tartej są pyszne
canva/daffodilred

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy