Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na kurki w śmietanie. Aromatyczny sos w sam raz do obiadu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.09.2022 13:57

Przepis na kurki w śmietanie. Aromatyczny sos w sam raz do obiadu

Przepis na kurki w śmietanie. Aromatyczny sos w sam raz do obiadu
canva/Nataliia_Eina

Sos z kurek ze śmietaną i natką pietruszki sprawdzi się w roli aromatycznego dodatku do obiadu. Jest prosty w przygotowaniu, pyszny i uniwersalny. Możesz go zaserwować w miejsce jarzynki, polać nim ziemniaki, kaszę lub makaron. Koniecznie sięgnij po ten sezonowy specjał.

Sezon na kurki trwa w najlepsze, dlatego też wykorzystajmy go maksymalnie. Z kurek przygotujemy wiele świetnych dań, między innymi zupy, sosy, pierogi, jajka faszerowane, jajecznicę. Sos z kurek jest bardzo uniwersalny i wykorzystamy go do przygotowania rewelacyjnych dań.

Kurki w śmietanie warto podać do pieczonego schabu, polędwiczek wieprzowych, kotletów schabowych. Możemy polać nim placki ziemniaczane, ugotować do niego ryż, makaron, kaszę. Sos z kurek doskonale pasuje również do ziemniaków i jajka sadzonego. Każde danie polane aromatycznym sosem zyskuje wspaniały smak.

Sos z kurek przygotujemy z kilku podstawowych składników. Kurki koniecznie smażmy na maśle, ponieważ w ten sposób otrzymamy najlepszy smak. Bardzo ważna jest również świeża natka pietruszki, która rewelacyjnie łączy się z delikatnymi grzybami.

Kurki w śmietanie. Aromatyczny sos w sam raz do obiadu

Składniki:

  • 50 dag kurek

  • 1 cebula

  • natka pietruszki

  • 4 łyżki śmietany 18%

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 2 łyżki masła

  • sól, pieprz

Jak zrobić kurki w śmietanie? Każdy obiad będzie smakował wyśmienicie

Kurki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj drobno cebulę. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj grzyby. Oprósz je solą, pieprzem i smaż chwilę na małym ogniu. Wlej niewielką ilość wody i duś do miękkości kurek.

Śmietanę wymieszaj dokładnie z mąką, posiekaj natkę pietruszki. Gdy kurki będą miękkie, dodaj śmietanę i mieszaj, aż sos będzie gęsty. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Solidnie posyp pietruszką i podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Ugotuj również obłędną zupę kalafiorową z pieczonych warzyw z dodatkiem kurek, zupa posmakuje każdemu. Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny obiad- tu poznasz przepis na pierogi z kurkami i koperkiem, błyskawicznie znikną z talerzy.

Kurki
canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary

Tagi: Kurki Grzyby Sos