Przepis na kurki w śmietanie. Aromatyczny sos w sam raz do obiadu
Sos z kurek ze śmietaną i natką pietruszki sprawdzi się w roli aromatycznego dodatku do obiadu. Jest prosty w przygotowaniu, pyszny i uniwersalny. Możesz go zaserwować w miejsce jarzynki, polać nim ziemniaki, kaszę lub makaron. Koniecznie sięgnij po ten sezonowy specjał.
Sezon na kurki trwa w najlepsze, dlatego też wykorzystajmy go maksymalnie. Z kurek przygotujemy wiele świetnych dań, między innymi zupy, sosy, pierogi, jajka faszerowane, jajecznicę. Sos z kurek jest bardzo uniwersalny i wykorzystamy go do przygotowania rewelacyjnych dań.
Kurki w śmietanie warto podać do pieczonego schabu, polędwiczek wieprzowych, kotletów schabowych. Możemy polać nim placki ziemniaczane, ugotować do niego ryż, makaron, kaszę. Sos z kurek doskonale pasuje również do ziemniaków i jajka sadzonego. Każde danie polane aromatycznym sosem zyskuje wspaniały smak.
Sos z kurek przygotujemy z kilku podstawowych składników. Kurki koniecznie smażmy na maśle, ponieważ w ten sposób otrzymamy najlepszy smak. Bardzo ważna jest również świeża natka pietruszki, która rewelacyjnie łączy się z delikatnymi grzybami.
Kurki w śmietanie. Aromatyczny sos w sam raz do obiadu
Składniki:
50 dag kurek
1 cebula
natka pietruszki
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła
sól, pieprz
Jak zrobić kurki w śmietanie? Każdy obiad będzie smakował wyśmienicie
Kurki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj drobno cebulę. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj grzyby. Oprósz je solą, pieprzem i smaż chwilę na małym ogniu. Wlej niewielką ilość wody i duś do miękkości kurek.
Śmietanę wymieszaj dokładnie z mąką, posiekaj natkę pietruszki. Gdy kurki będą miękkie, dodaj śmietanę i mieszaj, aż sos będzie gęsty. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Solidnie posyp pietruszką i podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Ugotuj również obłędną zupę kalafiorową z pieczonych warzyw z dodatkiem kurek, zupa posmakuje każdemu. Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny obiad- tu poznasz przepis na pierogi z kurkami i koperkiem, błyskawicznie znikną z talerzy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rozpływające się w ustach bitki wołowe. 2 sekrety zapewniają im cudowną miękkość
Pomidory koktajlowe w zalewie słodko- kwaśnej. Przepis krok po kroku
Prosty pasztet z pieczarek i jajek. Doskonały dodatek do kanapek
Źródło: winiary