Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o drożdżowym. To ciasto ze śliwkami zrobisz o wiele szybciej
Fot. Canva/ajafoto

Zapomnij o drożdżowym. To ciasto ze śliwkami zrobisz o wiele szybciej

13 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu na dzisiejszy deser? Koniecznie poznaj sposób na ciasto ze śliwką. To z przepisu przebija smakiem tradycyjny placek drożdżowy z owocami, a rodzina będzie nim po prostu zachwycona. Będziesz musiała robić je bardzo często, na szczęście jego przygotowanie jest banalne.

Ciasto ze śliwką inne niż zawsze

Od blisko miesiąca trwa sezon na śliwki. Ten smaczny, lecz przez wielu niedoceniany owoc , ma wiele zastosowań i można przyrządzić z nich wiele smacznych przysmaków. Jednym z najbardziej znanych jest ciasto ze śliwką.

W tradycyjnej wersji przygotowuje się je na cieście drożdżowym. W tym przepisie okazuje się ono zbędne, a bez niego smakuje jeszcze lepiej. Ten deser na pewno spodoba się twoim domownikom, a o tym, jak go przygotować, dowiesz się z dalszej części artykułu.

śliwki.jpg
Fot. Canva/lola1960
Trę na tarce i mieszam w naczyniu do pieczenia. Robię w poniedziałek, starcza na cały tydzień

Drożdże będą zbędne

Drożdże okażą się tym razem zbędnym produktem, ponieważ zamiast ciasta drożdżowego przygotujesz jogurtowe. Jest lżejsze, a w połączeniu ze śliwką tworzy doskonały deser. Dlatego niezbędnym składnikiem jest jogurt grecki. Oprócz niego potrzebne są także śliwki i inne owoce, które zagwarantują nie tylko wyjątkowy smak, ale też odpowiednią konsystencję i wygląd.

Składniki:

  • 180 g jogurtu greckiego
  • 200 g śliwek
  • 240 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 2 jajka
  • ⅓ łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 35 ml oleju
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • cukier puder

Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwką

Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę przesiej do miski, wsyp także proszek do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną i cukier. Wbij dwa jajka oraz wlej jogurt o temperaturze pokojowej . Wymieszaj składniki na jednolitą masę.

Śliwki dokładnie umyj, przekrój na pół i pozbądź się z nich pestek. Pokrój je w małą kostkę i przełóż do miski. Zasyp je skrobią ziemniaczana i dokładnie wymieszaj. Owoce połącz z masą na ciasto.

Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę z owocami i równomiernie rozprowadź. Ciasto jogurtowe ze śliwką piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Wystudzone ciasto obsyp cukrem pudrem, krój na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź także, co zrobić z cukinii oraz poznaj produkt, z którym zgubisz zbędne kilogramy .

cias to.jpg
Fot. Canva/Ale02
Wlej do ciasta zamiast mleka. Naleśniki wyjdą najlepiej na świecie, lepszego przepisu nie znam
Pokrój cukinię na plastry i obtocz ciastem. Wyjdzie jak z KFC, chrupiąca i soczysta
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy