Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Trę na tarce i mieszam w naczyniu do pieczenia. Robię w poniedziałek, starcza na cały tydzień
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 12.08.2024 18:46

Trę na tarce i mieszam w naczyniu do pieczenia. Robię w poniedziałek, starcza na cały tydzień

ścieranie warzyw
fot. Canva

Zapiekanka z cukinii i kilku innych warzyw to świetny pomysł na treściwe ukoronowanie sezonu na to warzywo. Co więcej, można wracać do tego przepisu przez cały rok. Z kupieniem cukinii nie ma przecież problemu nawet zimą.

Zapiekanka z cukinii

Zapiekanki kojarzą się nam przeważnie z daniami ciężkimi i treściwymi (nie mówiąc oczywiście o tych ze stacji benzynowej). Tymczasem nie ma przeciwwskazań, by w tej formie przygotować danie lekkie i letnie. Zapiekanka warzywna może być nawet sprzymierzeńcem diety.

Dzieje się tak dlatego, że warzywa są bardzo sycące przy małej ilości kalorii. Co więcej, zawierają przeważnie bardzo korzystny stosunek białka do węglowodanów. A ponieważ zapiekankę tę przyrządzamy z ziemniakami, będzie ona jednocześnie warzywna i pożywna.

starta cukinia

Wlej do ciasta zamiast mleka. Naleśniki wyjdą najlepiej na świecie, lepszego przepisu nie znam

Zapiekanka na cały tydzień

Zapieczone warzywa mają to do siebie, że dają się świetnie przechowywać. Dlatego to jeden z najlepszych przepisów, który pozwala przygotować danie na cały tydzień. Wystarczy parę minut w mikrofalówce, by podawać ten obiad przez kilka kolejnych dni.

Składniki

  • 1 kg cukinii (lub więcej)
  • 3 marchewki
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 3 jajka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100 g startej mozzarelli (można pominąć, by danie było bardziej dietetyczne)
  • Sól, pieprz, oregano, tymianek

Warzywny obiad na kilka dni

Cukinię ścieramy na tarce. Jeśli jej skóra jest twarda, można ją wcześniej obrać i wykroić miękkie gniazda nasienne. W przeciwnym razie nie jest to konieczne.

Startą cukinię przekładamy do miseczki. Zasypujemy łyżeczką soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut. W międzyczasie na tarce ścieramy marchewkę i ziemniaki.

Cukinię odciskamy z wody, którą wypuściła pod wpływem soli. Najlepiej zrobić to, wyżymając ją w tetrowej ściereczce. Warzywa mieszamy ze sobą w misce.

Na patelni podsmażamy cebulę i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy będzie letnia, dodajemy ją do warzyw. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawiamy do smaku. Wyrabiamy całość z jogurtem i jajkami na jednolitą masę.

Masę warzywną przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez ok. godzinę. Następnie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dopiekamy jeszcze przez kwadrans. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i podajemy na ciepło. Pozostałe porcje zapiekanki przechowujemy w lodówce, by mieć obiad na kilka dni.

Wypróbuj też przepisy na ogórki kiszone z żurkiem i mizerię nieco inaczej.

zapiekanka warzywna