Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o frytkach i pieczonych ziemniakach. Teraz hitem są duffinki
Fot. YouTube/Henia Foks

Zapomnij o frytkach i pieczonych ziemniakach. Teraz hitem są duffinki

23 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o frytkach, pieczonych ziemniakach i poznaj przepis na duffinki. To niezwykły dodatek do obiadu, ale też świetna przekąska, dlatego nie zastanawiaj się dłużej i zrób je na obiad nawet dzisiaj. Przepis pochodzi z kanału Heni Foks.

Duffinki lepsze niż frytki i pieczone ziemniaki

Znudziły Ci się frytki i pieczone ziemniaki? Postaw na duffinki. Te pyszne kuleczki z pewnością staną się hitem w Twoim domu.

Można kupić je gotowe, jak frytki, ale zdecydowanie lepiej przygotować je własnoręcznie. Dzięki czemu będą zdrowsze i o wiele smaczniejsze. Z przepisu poniżej przygotujesz je w łatwy i co najważniejsze szybki sposób. Smak zachwyci każdego smakosza.

masa ziemniaczanka.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Najlepsze ogórki małosolne robię bez zalewy. Znajomi błagają mnie o przepis

Nie tylko ziemniaki

Głównym składnikiem duffinek są ziemniaki. Oprócz nich potrzebne będą także inne produkty. To właśnie one nadadzą temu dodatkowi smaku oraz odpowiedniej konsystencji. Wszystkie umieszczono na poniższej liście. Zobacz, co będzie ci potrzebne i przygotuj wszystkie składniki, a potem zrób z nich pyszne duffinki. Zdjęcia ilustrujące umieszczone w artykule pochodzą z kanału Henia Foks , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • mielona słodka papryka
  • sól
  • suszone zioła
  • olej

Przepis na duffinki ziemniaczane

Ziemniaki obierz, umyj, a następnie ugotuj do miękkości . Przestudzone przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. Wsyp mąkę ziemniaczaną, sól, mieloną słodką paprykę oraz zioła. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie zagnięć na jednolitą masę.

Z powstałej masy uformuj niewielkie kuleczki o średnicy około 2 centymetrów. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i ułóż na nich ziemniaczane kulki. Smaż je z każdej strony, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Następnie wyłóż duffinki je na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podaj na obiad, a wszyscy będą najedzeni i zadowoleni. Sprawdź, na co zwracać uwagę przy zakupie truskawek oraz dowiedz się, jak przygotować miękkie racuchy .

duff.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Żaden słoik z solą. Zalewam koperek tym składnikiem i mrożę, ten patent bije na głowę inne
Cukinia zalana tą zalewą smakuje jak ananas. Co roku robię więcej niż jedną porcję
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy