Żaden słoik z solą. Zalewam koperek tym składnikiem i mrożę, ten patent bije na głowę inne
Tradycyjnie już nasze domowe zamrażarki zamieszkują pudełka po lodach pełne mrożonego koperku. Są jednak lepsze metody by zakonserwować to – i inne – zioła z myślą o zimie. Wiele z nich jest lepszych.
Letni koperek
Zakup koperku, natki pietruszki czy doniczkowych ziół nie jest problemem nawet w środku zimy. Zapominamy więc, że to produkt sezonowy. Otrzeźwienie przychodzi, kiedy w maju widzimy na straganach nie kilka rachitycznych gałązek w foliowej tytce, ale prawdziwy koperkowy krzew.
Rzucamy się wtedy i kupujemy takie dorodne bukiety kopru, by po chwili przeżyć otrzeźwienie: co z nim robić? Zachować na później. Ale jak? Odruchowo sięgamy po pudełko po lodach, ale to nie najlepsze rozwiązanie.
Posyp nim ogórek. Będzie smakować dokładnie tak jak arbuzJak konserwować koperek
Często polecaną dla mrożenia alternatywą jest konserwowanie ziół w soli. Przesypujemy warstwy koperku, bazylii czy rozmarynu kilkumilimetrowymi warstwami soli i tak przechowujemy w lodówce. Wystarczy wtedy opłukać koperek, by był niemal jak świeży. Gratis dostajemy też sól o ziołowym smaku, równie dobra przy codziennym gotowaniu.
Jest jednak jeszcze jeden sposób, od dawna polecany, a jednak wciąż za rzadko stosowany. Do jego wdrożenia wystarczy butelka oliwy i foremka do kostek lodu. Oliwa to przecież jeden z najelszych konserwantów.
Oliwa koperkowa i inne
Metoda ma zastosowanie nie tylko do koperku, choć to jego najchętniej konserwujemy. Można w ten sposób zabezpieczyć przed zepsuciem każde zioło i używać, kiedy tylko mamy na to ochotę. Wystarczy zalać je oliwą w przegródkach foremki na lód. Zioła płuczemy, dokładnie osuszamy i rwiemy lub siekamy na mniejsze kawałki. Układamy je, najlepiej możliwie ściśle, w przegródkach foremki. Zalewamy oliwą i wstawiamy do zamrażarki.
Wysokiej jakości oliwa powinna zsiąść się także w lodówce, w dalszym ciągu będzie jednak miała maślaną konsystencję. Ta z zamrażarki zaś będzie odpowiednio twarda i pozwoli przechować zioła na długie miesiące. Po rozpuszczeniu można używać samych ziół albo razem z olejem, w którym były zanurzone.
Wypróbuj też sposób na domowe lody i sprawdź ważne porady na temat letniego nawodnienia.