Żaden słoik z solą. Zalewam koperek tym składnikiem i mrożę, ten patent bije na głowę inne
![pęczek koperku](https://images.iberion.media/images/1920/koperek1_daf1f030a4.jpg)
Tradycyjnie już nasze domowe zamrażarki zamieszkują pudełka po lodach pełne mrożonego koperku. Są jednak lepsze metody by zakonserwować to – i inne – zioła z myślą o zimie. Wiele z nich jest lepszych.
Letni koperek
Zakup koperku, natki pietruszki czy doniczkowych ziół nie jest problemem nawet w środku zimy. Zapominamy więc, że to produkt sezonowy. Otrzeźwienie przychodzi, kiedy w maju widzimy na straganach nie kilka rachitycznych gałązek w foliowej tytce, ale prawdziwy koperkowy krzew.
Rzucamy się wtedy i kupujemy takie dorodne bukiety kopru, by po chwili przeżyć otrzeźwienie: co z nim robić? Zachować na później. Ale jak? Odruchowo sięgamy po pudełko po lodach, ale to nie najlepsze rozwiązanie.
![zioła w soli](https://images.iberion.media/images/origin/ziola2_e9d5892ff0.jpg)
Jak konserwować koperek
Często polecaną dla mrożenia alternatywą jest konserwowanie ziół w soli. Przesypujemy warstwy koperku, bazylii czy rozmarynu kilkumilimetrowymi warstwami soli i tak przechowujemy w lodówce. Wystarczy wtedy opłukać koperek, by był niemal jak świeży. Gratis dostajemy też sól o ziołowym smaku, równie dobra przy codziennym gotowaniu.
Jest jednak jeszcze jeden sposób, od dawna polecany, a jednak wciąż za rzadko stosowany. Do jego wdrożenia wystarczy butelka oliwy i foremka do kostek lodu. Oliwa to przecież jeden z najelszych konserwantów.
Oliwa koperkowa i inne
Metoda ma zastosowanie nie tylko do koperku, choć to jego najchętniej konserwujemy. Można w ten sposób zabezpieczyć przed zepsuciem każde zioło i używać, kiedy tylko mamy na to ochotę. Wystarczy zalać je oliwą w przegródkach foremki na lód. Zioła płuczemy, dokładnie osuszamy i rwiemy lub siekamy na mniejsze kawałki. Układamy je, najlepiej możliwie ściśle, w przegródkach foremki. Zalewamy oliwą i wstawiamy do zamrażarki.
Wysokiej jakości oliwa powinna zsiąść się także w lodówce, w dalszym ciągu będzie jednak miała maślaną konsystencję. Ta z zamrażarki zaś będzie odpowiednio twarda i pozwoli przechować zioła na długie miesiące. Po rozpuszczeniu można używać samych ziół albo razem z olejem, w którym były zanurzone.
Wypróbuj też sposób na domowe lody i sprawdź ważne porady na temat letniego nawodnienia.
![zioła w oliwie](https://images.iberion.media/images/origin/ziola3_4e5a1e238b.jpg)
![szuflada kuchenna i koper](https://images.iberion.media/images/origin/koper_bb0094fd74.jpg)
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_56ba37eef3.jpg)
![krem z truskawek](https://images.iberion.media/images/origin/krem_z_truskawkek_4603055091.jpg)
![mrożone jagody](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_0d2ff0015e.jpg)
![czarny bez na gałęzi](https://images.iberion.media/images/origin/bez1_4560dd027b.jpg)
![rozbijanie mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/rozbijanie_miesa_764d30c414.jpg)
![pieczona pierś z kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak_strzelczyk_865011ca4e.jpg)
![kotlet schabowy i Magda Gessler](https://images.iberion.media/images/origin/schanpwy_gessler_553577ad49.jpg)
![kolacja z ziemniaków i boczku](https://images.iberion.media/images/origin/latwy_obiad_d7deea797c.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo_d1e128f33c.jpg)
![sok z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/7j_QQ_8_Fwp_ZI_8_W4_Et_Ptp_Fe_W0_Projekt_bez_tytulu_2022_07_18_T211057_831_4730527018.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![koperek](https://images.iberion.media/images/origin/koperek1_f10a4ed200.jpg)
![mrówki na łyżeczce cukru](https://images.iberion.media/images/origin/mrowki1_6401f20125.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_b4835d2115.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_38609e143e.jpg)
![bób](https://images.iberion.media/images/origin/bob_92e0e43dfb.jpg)
![pieczarki](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_049e9b62c4.jpg)
![bób](https://images.iberion.media/images/origin/bob_aec7371870.jpg)
![gofr](https://images.iberion.media/images/origin/gofr_1eb805daec.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/67wy_YJJJD_Cmopl_H9_UT_Zr_Rz_Projekt_bez_tytulu_8_dd529dd757.jpg)
![herbata](https://images.iberion.media/images/origin/herbata1_d85b70a892.jpg)
![chleb](https://images.iberion.media/images/origin/chleb_e2206be19c.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/czeresnie_cbee3983aa.jpg)
![brudna kuchenka](https://images.iberion.media/images/origin/brudna_kuchenka_8a106f4b50.jpg)
![Bakłażan](https://images.iberion.media/images/origin/baklazany_c8abb57c29.jpg)
![Ślimaki](https://images.iberion.media/images/origin/slimaki_86fc263352.jpg)
![Lód w lodówce](https://images.iberion.media/images/origin/Lodowka_ddebaeeb42.jpg)
![zwinięte liście pomidora](https://images.iberion.media/images/origin/liscie_pomidora_zwiniete_89666aa094.jpg)
![Kobieta w okularach](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Unsplash_Atikh_Bana_a0403b4b6a.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/z1_00e00d108c.jpg)
![Ogórek](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorek_37cef2a5e6.jpg)