Zapomnij o frytkach i pieczonych ziemniakach. Teraz królują duffinki
Pieczone ziemniaki i frytki odchodzą w kulinarne zapomnienie. Teraz nadszedł czas duffinek. To pyszne, rumiane kulki ziemniaczane. Będą smakować dorosłym i dzieciom.
Ziemniaki- ważne w kuchni polskiej
W kuchni polskiej ziemniaki pełnią ważną rolę. Robi się z nich sałatki, placki ziemniaczane, pyzy i różnego rodzaju baby ziemniaczane . Ziemniaki doskonale pasują do mięs i odnajdą się też wśród innych warzyw.
Ziemniaki dostarczają nam błonnik, białko, witaminy grupy B i witaminę C. 100 g ziemniaków zawiera 80 kalorii. Jednak to dodatki z jakimi je spożywamy, decydują o kaloryczności tego warzywa . Wszelkie sosy podbijają kaloryczność ziemniaków. Najmniej kaloryczne będą ziemniaki gotowane lub pieczone w mundurkach.
Duffinki- teraz one rządzą
Jeśli do tej pory zajadałeś się frytkami czy pieczonymi ziemniakami, na chwilę o nich zapomnij. Pora na posmakowanie zupełnie nowego dania z ziemniaka, czyli duffinek. To rumiane kulki ziemniaczane, które się smaży. Są one smaczną alternatywą popularnych frytek. Będą doskonale pasowały do mięs i surówek.
Z racji smażenia w oleju, duffinki nie są daniem niskokalorycznym. Nie powinny zbyt często gościć na stołach osób, które dbają o linie. Jednak od czasu do czasu, warto się na nie skusić.
Jak przygotować duffinki?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- mąka pszenna
- olej
- bułka tarta
Ziemniaki ugotować, ugnieść w misce, podzielić na 4 porcje. Jedną odsunąć na bok, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać 1 jajko i razem z odłożonymi ziemniakami wyrobić na jednolitą masę.
W czasie wyrabiania można dosypać trochę mąki pszennej. Z małych porcji masy ziemniaczanej formować niewielkie kulki. Smażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Warto je obracać, żeby równo się zarumieniły. Duffinki wychodzą pulchne i pyszne. Pisaliśmy o przepisie z wykorzystaniem ziemniaków. Wyjaśnialiśmy też, czym różnią się ziemniaki jadalne od młodych.
Źródło: mojegotowanie.pl