Czym różnią się ziemniaki jadalne od ziemniaków młodych? Bosacka rozwiewa wątpliwości
Ziemniaki dostępne w sklepach różnią się zawartością skrobi, ceną i nazwą. Producenci stosują określenia, które dla wielu z nas są niejasne i utrudniają wybór. Katarzyna Bosacka przygotowała materiał wyjaśniający wątpliwości.
Katarzyna Bosacka wie, które ziemniaki wybrać
Wczesne czy jadalne? Takie opcje zakupu bardzo często mamy w większych sklepach. Jakie jednak są różnice między tymi wariantami ziemniaków? Katarzyna Bosacka rozwikłała tę zagadkę w jednym z ostatnich materiałów opublikowanych na Instagramie.
Jak wspomina ekspertka, choć wszystkie ziemniaki są jadalne, produkt opatrzony tą właśnie nazwą będzie pochodził z polskich jesiennych zbiorów. Będzie też tańszy niż drugi wspomniana opcja, czyli ziemniaki wczesne.
Dlaczego? Tym mianem określane są pozyskane wcześnie bulwy, lecz nie z upraw na polskich polach a z importu najczęściej z Cypru, Izraela czy Włoch lub Hiszpanii. Można się zatem łatwo pomylić.
Dietetyk pokazał, jakich wędlin nie kupuje w Biedronce. Mają mało mięsa i dużo konserwantówJak kupić polskie młode ziemniaki?
Na to pytanie Katarzyna Bosacka również odpowiada i wskazuje, że częstym błędem jest właśnie myślenie, iż ziemniaki wczesne to znane nam dobrze przyjemne w smaku polskie młode bulwy. W sklepach pojawić się one mogą właśnie późną wiosną, lecz nie jest to pora, gdy zbierane na rodzimych polach warzywo jest dostępne w sprzedaży.
Sezon na lokalne ziemniaki zaczyna się bowiem w czerwcu i jeśli mamy ochotę na warzywo pełne smaku — które kupimy też w rozsądnej cenie — warto poczekać, aż zostanie zebrane przez polskich rolników.
Jak przyrządzić ziemniaki?
Sposobów na podanie warzywa jest wiele i dobrym pomysłem jest kierowanie się typem ziemniaków przy wyborze dania. Jeśli mamy bulwy zawierające dużo skrobi, warto zrobić z nich placki ziemniaczane czy kluski. Te o większej zawartości wody będą świetne do sałatek czy zup.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone receptury na dania z ziemniakami. Spróbujcie kultowych szarych klusek w wykonaniu pani Magdaleny — smakują znakomicie z okrasą z boczku i cebulki. Być może spodobają się wam także niesamowicie pyszne ziemniaki gniecione, które ostatnio zyskują na popularności.
Źródło: IG/katarzynabosacka