Smakosze.pl Porady Zapomnij o garnku z wodą. Kapustę na gołąbki najszybciej sparzysz w inny sposób
Fot. Canva

Zapomnij o garnku z wodą. Kapustę na gołąbki najszybciej sparzysz w inny sposób

3 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Parzysz kapustę na gołąbki w garnku? Istnieje znacznie lepsza metoda. Z nią zrobisz to zdecydowanie szybciej i łatwiej. Gołąbki wyjdą tak samo dobre, a ty w kuchni spędzisz zdecydowanie mniej czasu.

Gołąbki ulubionym daniem Polaków

Nie od dziś wiadomo, że wszyscy Polacy oprócz rosołu i schabowych uwielbiają gołąbki. Jest to jedno z naszych dań narodowych. Niestety ich przygotowanie nie należy do najłatwiejszych, wie przecież o tym każda gospodyni.

Istnieje jednak sposób, dzięki któremu nieco ułatwisz sobie ich przyrządzenie. A przy okazji zaoszczędzisz masę czasu. Gotowanie kapusty zajmie tylko chwilę.

kapusta.jpg
Fot. Canva/fpwing
Zakazana we Włoszech, a Polacy wciąż ją jedzą. Najgorsza ryba obok pangi

Jak parzyć kapustę na gołąbki?

Kapusta jest jednym z najważniejszych składników gołąbków. Dzięki niej danie ma odpowiednią kompozycję oraz smak. Jej przygotowanie zajmuje jednak sporo czasu. Klasyczny sposób jej przyrządzania polega najpierw na zagotowaniu wody, a później należy gotować kapustę przez kilkanaście minut.

Zdecydowanie lepiej sparzyć kapustę w mikrofali i to bez dodatku wody. Wystarczy umytą i obraną z twardych liści kapustę umieścić w mikrofali. Urządzenie ustaw na najwyższą moc, a czasomierz ustaw na 10 minut. Po tym czasie liście będą odpowiednio miękkie i przygotujesz z nich doskonałe gołąbki.

Jaką kapustę wybrać na gołąbki?

Już wiesz, jak w szybki i łatwy sposób sparzyć kapustę, więc to dobry moment, aby dowiedzieć się, jaką kapustę wybrać. Najczęściej wybieraną i najlepszą na gołąbki jest biała kapusta. Nie dziwi to akurat nikogo. Mimo wszystko warzywo powinno spełniać, kilka istotnych dla smaków cech.

Kapusta na gołąbki nie powinna być zbyt zbita, bo trudniej będzie sparzyć jej liście. Dodatkowo ten składnik nie powinien nosić śladów zepsucia. Nie może być poobijana ani spleśniała. Pamiętaj o tych zasadach, kupując kapust, a gołąbki wyjdą doskonałe. Dodatkowo sparz liście warzywa w mikrofali, a zaoszczędzisz cenny czas. Sprawdź także przepis na sernik oraz dowiedz się, czego nie dodawać do ogórków kiszonych .

gołąbk i.jpg
Fot. Canva/jabiru
Pakuję mięso do makaronu i wkładam do piekarnika. To najlepszy obiad na niedzielę
Henia udoskonaliła ciasto ze śliwkami. Ten pomysł zasługuje na medal
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy