Zapomnij o jabłkach, ten dodatek do racuchów sprawdzi się o niebo lepiej. Moje dzieciaki to uwielbiają
Wiele osób przepada za racuchami z jabłkami. Jednak ja jesienią robię to danie z zupełnie innym dodatkiem. Stawiam na popularne i kolorowe warzywo. Czy wiecie, z czym przyrządzam racuchy? Polecam przepis na te pyszne jesienne danie.
Dodaj dynię do racuchów
Racuchy są przysmakiem smakoszy dosłownie w każdym wieku . Ta słodka potrawa wprost rozpływa się w ustach. Też zwykle robiłam racuchy z jabłkami, ale teraz przyrządzam je zupełnie inaczej. Dodaję do nich dynię.
Te jesienne warzywo znajdziemy w wielu kolorach. Dynia jest aromatyczna i ma ciekawy smak. Jedzenie dyni obniża cholesterol i wysokie ciśnienie krwi. Ma też działanie antybakteryjne, co jest istotne jesienią. Polecam przepis na znakomite racuchy z dynią.
Jak zrobić racuchy z dynią?
Składniki:
- szklanka dyni startej na tarce o małych oczkach
- 2 łyżki kefiru
- 2 jajka
- szklanka mąki tortowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- sól
- olej
Z dyni wyjmujemy miąższ i odmierzamy szklankę. Dodajemy do dyni kefir i wbijamy jajko. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i cukier puder. Doprawiamy solą i miksujemy wszystkie składniki.
Rozgrzewamy patelnię i łyżką nakładamy ciasto. Racuchy smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu racuchy z dynią wyjmujemy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Racuchy z dynią będą smakować jesienią
Racuchy z dynią możemy posypać cukrem pudrem. Powinniśmy smażyć je na małym gazie i bardzo powoli. Racuchy z dynią są bardzo puszyste i mięciutkie. Mają delikatny i ciekawy smak.
To danie będzie idealne na jesienny obiad lub kolację. Moje dzieci uwielbiają tę potrawę, ale dorośli też nie potrafią sobie odmówić dokładki racuchów z dyni . Warto je przygotować, bo są pyszne i proste w przyrządzeniu. Pisaliśmy o chrupiących plackach ziemniaczanych z dwóch rodzajów ziemniaków. Polecaliśmy przepis na pyszne placki z cebuli od Ewy Wachowicz.