Ułóż jajka w taki sposób i wstaw do piekarnika na 13 minut. Każdy powinien znać ten patent
Jajka to ważny element naszej diety. Zwykle gotujemy je w wodzie, ale warto zrobić z nimi coś innego. Wstawcie jajka do piekarnika i zróbcie z nich potem pyszne danie. Ten patent was zachwyci i ułatwi też życie w kuchni.
Jedz jajka na zdrowie!
Jajka mają wiele zastosowań w kuchni. Możemy je gotować na miękko i na twardo. Robić jajka w koszulce i sadzone. Jajka są ważnym składnikiem potraw i deserów. Warto pamiętać, że jajka dostarczają nam witamin: A, D, B12 i kwasów omega-3.
Co ważne, jedzenie jajek ma dobroczynny wpływ na nasz układ krążenia i może poprawić nam też nastrój. Jednak czy zastanawialiście się, co się stanie, gdy ułożycie jajka w piekarniku? Polecamy ten przydatny patent w kuchni. Warto wypróbować ten pewien przepis na danie z jajkami.
Te kluski zrobisz w 15 minut, wystarczy kilka składników. Są hitem w moim domu, każdy je uwielbiaUłóż jajka w piekarniku i wypróbuj ten patent
Do tego patentu potrzebujecie oczywiście jajek i piekarnika. Ułóżcie jajka na ruszcie z piekarnika. Jajka powinny znajdować się w przestrzeni między metalowymi elementami rusztu. Teraz trzeba wstawić jajka na 13 minut do piekarnika, który jest nagrzany do 180 stopni.
Jaki będzie efekt? Gdy wyjmiecie jajka z piekarnika, będą one ugotowane na twardo. Warto skorzystać z tego praktycznego patentu w kuchni. Tak ugotowane jajka można wykorzystać do przyrządzenia pysznej zapiekanki z mozzarellą. Danie rozpływa się w ustach i będzie idealne na obiad lub na kolację.
Jak zrobić zapiekankę z jajek i mozzarelli?
Składniki:
- 8 jajek
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 200ml mleka
- 100 ml bulionu
- 100 ml śmietany
- 100 g mozzarelli
- 100 g sera żółtego
- kilka plastrów bekonu
Jajka upieczone na twardo w piekarniku obieramy i kroimy na pół. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i wlewamy mleko. Wszystko mieszamy, a następnie dolewamy bulion.
Masą zalewamy jajka w naczyniu. Posypujemy startym serem i na wierzchu układamy plastry bekonu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Taką zapiekankę możemy podawać z sałatą. Pisaliśmy o patencie na jajka i colę. Radziliśmy, jak zrobić przysmak z chleba i jajek.
Źródło: YouTube/@smacznytv