Zapomnij o jagodziankach. Słodkie bułeczki są znacznie pyszniejsze z tymi owocami
Jagodzianki co roku cieszą się dużą popularnością. Jednak w towarzystwie ciasta drożdżowego jeszcze lepiej będą smakowały porzeczki. Sezon na nie jest niezwykle krótki, więc warto się pospieszyć. Drożdżówki przygotowuje się sprawnie, a jeszcze szybciej znikają z talerzy. Musicie spróbować.
Przepis na drożdżówki z porzeczkami
Zapomnijcie o jagodziankach. Porzeczki — zwykle pomijane ze względu na swój kwaśny smak — o wiele lepiej smakują, gdy zamkniemy je w delikatnym, obłocznym cieście drożdżowym. Wykonanie bułeczek jest podobne, ale moim zdaniem smakują o niebo lepiej.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 40 g świeżych drożdży
- 220 ml mleka
- 140 g cukru
- 100 g masła
- 540 g mąki pszennej, najlepiej typu 550
- 2 duże jaja + 2 żółtka z dużych jaj
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 400 g porzeczki czerwonej lub czarnej
- 60 g cukru pudru
- 50 g mąki ziemniaczanej
Składniki na wierzch bułeczek:
- 30 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 2 duże jaja
- 20 ml mleka
Jak przygotować drożdżówki z porzeczkami? Są lepsze niż jagodzianki
Pyszne bułeczki przygotowuje się etapami i warto zarezerwować sobie całe popołudnie na ich spokojne wykonanie.
Przygotowanie ciasta
Zaczynamy od pokruszenia drożdży do miski. Dodajemy 2 łyżki cukru i wlewamy połowę porcji mleka. Ostrożnie mieszamy, aż rozpuścimy drożdże, po czym odstawiamy na 10 minut.
Masło topimy na niewielkim ogniu i studzimy. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do większej miski, formujemy w niej dołek i dodajemy żółtka oraz całe jaja. Wsypujemy też sól, a następnie ostrożnie wlewamy masło i drożdżowy rozczyn.
Starannie wyrabiamy ciasto. Możemy zrobić to ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami. Ważne, by proces prowadzić starannie i przez minimum 10 minut. Powinniśmy uzyskać ciasto o jednolitej konsystencji, które z łatwością będzie odchodzić od ścianek naczynia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 60-90 minut.
Formowanie drożdżówek z porzeczkami
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części — każda powinna ważyć około 100 g. Porcje rozpłaszczamy dłonią i wypełniamy porzeczkami, uprzednio wymieszanymi z cukrem oraz mąką ziemniaczaną.
Na każdą powinny przypadać 2 łyżki smakowitego farszu. Starannie sklejamy ciasto i tak przygotowane bułeczki, układamy miejsce zlepienia do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 60 minut.
Pokrywanie kruszonką i pieczenie
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę, łącząc ze sobą dokładnie dość miękkie masło, mąkę pszenną oraz cukier. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy mieszanką mleka i jaja, a następnie obsypujemy kruszonką.
Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Drożdżówki z porzeczkami można przygotować także bez kruszonki i polukrować lub posypać cukrem pudrem po przestudzeniu.
Jak podawać bułeczki z porzeczkami?
Słodycz najlepiej smakuje po ostudzeniu, gdy smak drożdży przestanie być już tak intensywny. Jeśli zdecydowaliśmy się na kruszonkę, bułeczkę można po prostu zajadać do herbaty czy kawy. Wybierając dekorowanie lukrem lub cukrem pudrem, można do niego przystąpić właśnie po wystygnięciu wyrobu.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wypieki z sezonowymi owocami. Spróbujcie koniecznie wegańskiego ciasta z porzeczkami i bezą . Być może skusi was też mimo wszystko babciny przepis na jagodzianki .