Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o jagodziankach. Słodkie bułeczki są znacznie pyszniejsze z tymi owocami
Screen z filmu na kanale YouTube Domowa Anna

Zapomnij o jagodziankach. Słodkie bułeczki są znacznie pyszniejsze z tymi owocami

19 lipca 2023

Jagodzianki co roku cieszą się dużą popularnością. Jednak w towarzystwie ciasta drożdżowego jeszcze lepiej będą smakowały porzeczki. Sezon na nie jest niezwykle krótki, więc warto się pospieszyć. Drożdżówki przygotowuje się sprawnie, a jeszcze szybciej znikają z talerzy. Musicie spróbować.

Przepis na drożdżówki z porzeczkami

Zapomnijcie o jagodziankach. Porzeczki — zwykle pomijane ze względu na swój kwaśny smak — o wiele lepiej smakują, gdy zamkniemy je w delikatnym, obłocznym cieście drożdżowym. Wykonanie bułeczek jest podobne, ale moim zdaniem smakują o niebo lepiej.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 220 ml mleka
  • 140 g cukru
  • 100 g masła
  • 540 g mąki pszennej, najlepiej typu 550
  • 2 duże jaja + 2 żółtka z dużych jaj
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 400 g porzeczki czerwonej lub czarnej
  • 60 g cukru pudru
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Składniki na wierzch bułeczek:

  • 30 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 2 duże jaja
  • 20 ml mleka
Co zrobić, żeby ciasto na kopytka się nie kleiło? Zawsze pamiętaj o tej zasadzie

Jak przygotować drożdżówki z porzeczkami? Są lepsze niż jagodzianki

Pyszne bułeczki przygotowuje się etapami i warto zarezerwować sobie całe popołudnie na ich spokojne wykonanie.

Przygotowanie ciasta

Zaczynamy od pokruszenia drożdży do miski. Dodajemy 2 łyżki cukru i wlewamy połowę porcji mleka. Ostrożnie mieszamy, aż rozpuścimy drożdże, po czym odstawiamy na 10 minut.

Masło topimy na niewielkim ogniu i studzimy. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do większej miski, formujemy w niej dołek i dodajemy żółtka oraz całe jaja. Wsypujemy też sól, a następnie ostrożnie wlewamy masło i drożdżowy rozczyn.

Starannie wyrabiamy ciasto. Możemy zrobić to ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami. Ważne, by proces prowadzić starannie i przez minimum 10 minut. Powinniśmy uzyskać ciasto o jednolitej konsystencji, które z łatwością będzie odchodzić od ścianek naczynia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 60-90 minut.

Formowanie drożdżówek z porzeczkami

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części — każda powinna ważyć około 100 g. Porcje rozpłaszczamy dłonią i wypełniamy porzeczkami, uprzednio wymieszanymi z cukrem oraz mąką ziemniaczaną.

Na każdą powinny przypadać 2 łyżki smakowitego farszu. Starannie sklejamy ciasto i tak przygotowane bułeczki, układamy miejsce zlepienia do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 60 minut.

Pokrywanie kruszonką i pieczenie

W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę, łącząc ze sobą dokładnie dość miękkie masło, mąkę pszenną oraz cukier. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy mieszanką mleka i jaja, a następnie obsypujemy kruszonką.

Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Drożdżówki z porzeczkami można przygotować także bez kruszonki i polukrować lub posypać cukrem pudrem po przestudzeniu.

Jak podawać bułeczki z porzeczkami?

Słodycz najlepiej smakuje po ostudzeniu, gdy smak drożdży przestanie być już tak intensywny. Jeśli zdecydowaliśmy się na kruszonkę, bułeczkę można po prostu zajadać do herbaty czy kawy. Wybierając dekorowanie lukrem lub cukrem pudrem, można do niego przystąpić właśnie po wystygnięciu wyrobu.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wypieki z sezonowymi owocami. Spróbujcie koniecznie wegańskiego ciasta z porzeczkami i bezą . Być może skusi was też mimo wszystko babciny przepis na jagodzianki .

Porzeczki z ciastem drożdżowym są super.png
canva/hroe
Kupiłam gotowy obiad w Biedronce. Do tej pory nie wiem czemu chcą za niego tyle pieniędzy
Nic nie pobije sernika Ani Bardowskiej. Wystarczą tylko 4 składniki
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy