Babcia Stasia robiła najlepsze jagodzianki. Biły na głowę te z cukierni
Jagody są prawdziwym skarbem polskich lasów. Warto je jeść, bo są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Jagodzianki z przepisu Babci Stasi to rarytas, jakiego nie znajdziesz w cukierniach. Spróbuj koniecznie i ciesz się smakiem tych pysznych bułeczek.
Jagody jedz na zdrowie!
W jagodach znajdziemy takie witaminy jak: B1, C, K i silne przeciwutleniacze. Jagody fantastycznie działają na nasze oczy, wspomagają odchudzanie, chronią jelita i naczynia krwionośne. Te pyszne leśne owoce obniżają też poziom cholesterolu. Okazuje się, że jagody łagodzą jaskrę i zapobiegają jej.
Osoby, które dużo czasu spędzają przed monitorem komputera, powinny włączyć je do swojej diety. Jedzenie jagód poprawia wzrok i zmniejsza stany zapalne w organizmie. Pomagają osobom z chorobami dziąseł, problemami z sercem i skórą. Polecamy przepis na pyszne jagodzianki- to zdrowy deser, cieszmy się jego smakiem.
Polski dorsz groźniejszy niż rekiny w Egipcie. Cena ryby w panierce w Mielnie jest zabójczaJak przygotować jagodzianki babci Stasi?
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 30 g drożdży
- ½ szklanki cukru
- mąka
- masło
- 3 żółtka
- wanilia
- 500 g mąki pszennej
- ok. 50 dag jagód
- cukier puder
Do garnuszka wlewamy mleko, w drugiej miseczce rozkruszamy drożdże i mieszamy je z cukrem do powstania masy. 4 łyżki mleka przelewamy do drożdży i dodajemy łyżkę mąki pszennej. Rozczyn nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Do pozostałego mleka wkładamy masło i podgrzewamy, aż się rozpuści.
Do przestudzonego mleka z roztopionym masłem dodajemy ½ szklanki cukru, 3 żółtka, rozczyn i łyżeczkę cukru z wanilią. Wszystko mieszamy i dodajemy przesianą mąkę pszenną. Teraz wyrabiamy ciasto tak, by było elastyczne. Do jagód wsypujemy cukier puder. Z ciasta formujemy wałek i kroimy go na plastry.
Zrób jagodzianki lepsze niż w cukierni
Z ciasta wyjdzie ok. 16 jagodzianek. Do ciasta nakładamy jagody i zawijamy jak pierogi na początku, a potem formujemy kształtne bułeczki. Uformowane jagodzianki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Dopiero wtedy nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Jagodzianki smarujemy mlekiem.
Jagodzianki pieczemy ok. 12 minut. Ciepłe jagodzianki smarujemy lukrem. ½ szklanki cukru pudru rozpuszczamy w ½ szklanki gorącej wody. Jagodzianki są pyszne i szybko znikają. Pisaliśmy o domowych jagodziankach. Podawaliśmy przepis na jagodzianki siostry Anastazji.
Źródło: YouTube/@Kulinarneprzygody