Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Ogórki po kartusku są 100 razy lepsze
canva/viktoriagam

Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Ogórki po kartusku są 100 razy lepsze

11 czerwca 2023

Ogórki gruntowe już pojawiają się na straganach. Zamiast je kisić czy sporządzać małosolne, proponujemy wam jednak przygotowanie ich po kartusku — z papryką i w słodko-kwaśnej zalewie. Musicie spróbować — jest prosto i smacznie.

Przepis na wyborne ogórki po kartusku

Słodko-kwaśna kompozycja skusi zagorzałych fanów małosolnych czy kiszonych. Wykonanie tego rarytasu nie jest skomplikowane, a podać go można na wiele sposobów. Poddany pasteryzacji, długo postoi i umili nawet zimowe posiłki.

Składniki:

  • 2 kg drobnych ogórków gruntowych
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 niewielkie cebule
  • 1 główka czosnku
  • baldachy kopru
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • ziarna gorczycy
  • Składniki na zalewę:
  • 1,5 litra wody
  • 250 ml octu spirytusowego
  • 500 g cukru
  • 30 g soli
Uważaj na to podczas zakupów w Biedronce. Dietetyczka ostrzega wszystkich

Jak zrobić ogórki po kartusku? Przepis jest bardzo prosty

Wodę oraz ocet gotujemy z solą i cukrem do rozpuszczenia przypraw. Odstawiamy, by przestygła. Ogórki i paprykę dokładnie oczyszczamy, z papryki usuwamy też nasiona.

Czerwone warzywo kroimy w paski szerokości 1-1,5 cm. Cebulę i czosnek pozbawiamy łupin. Cebule kroimy w ósemki, ząbki czosnku przecinamy na pół.

W oczyszczonych słoikach z dopasowanymi zakrętkami układamy ogórki gruntowe, 2-3 kawałki papryki, 2-3 połówki czosnku, 2 cząstki cebuli, 2 baldachy kopru, mały liść laurowy, 2-3 ziarnka ziela angielskiego i 1/3 łyżeczki gorczycy w ziarnach . Zalewamy ostudzonym płynem. Pasteryzujemy np. w piekarniku .

Jak podawać ogórki po kartusku?

Najlepiej zjeść je jako przekąskę, do kanapek lub do obiadu. Są przyjemnie chrupiące i orzeźwiające i będą przyjemnie kontrastowały z waszymi ulubionymi kotletami czy serem lub wędliną.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ogórki gruntowe. Dla amatorów małosolnych mamy patent na ekspresowe przyrządzenie rarytasu w woreczku . Podpowiadamy też jak zrobić smakowity chłodnik z tego warzywa w wersji kiszonej .

Ogórki z papryką.png
canva/witoldkr1


Poszedł na najtańszego steka w Polsce. Nagle zobaczył co robi inny klient, szokujące nagranie
To najostrzejsza kiełbasa świata, spróbował i zamarł. „Jeśli przeżyję, nie jem już nic ostrego”
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy