Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?
Pasteryzacja przetworów jest najważniejszym aspektem, jeśli chce się, aby przetrwały długie miesiące. Jednym z prostszych sposobów jest przeprowadzenie tej operacji w piekarniku. Wystarczy wstawić je do wnętrza i piec przez niecałą godzinę.
Pasteryzowanie produktów spożywczych jest nie tylko ważne w kontekście ich wydłużonej przydatności do spożycia - należyta pasteryzacja praktycznie do zera zmniejsza szansę na ewentualne zatrucie.
Co ciekawe taka metoda konserwowania żywności jest jedną z nowszych, gdyż wcześniej dostęp do szczelnych pojemników nie był zbyt łatwy. Dawniej konserwowane jedzenie dymem, solą, octem czy suszeniem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak przeprowadzić pasteryzację w piekarniku?
Na początku oczywiście trzeba mieć słoiki, które uprzednio zostały dokładnie wyczyszczone i wyparzone wraz z zakrętkami. Po zapakowaniu do ich wnętrza jedzenia należy je mocno zakręcić czyszcząc rant i gwint.
Następnie wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, gazą lub czystą ściereczką i ułóż na niej słoiki, które chcesz zapasteryzować. Wstaw blachę do zimnego piekarnika i zamknij jego drzwiczki.
Włącz urządzenie i ustaw jego temperaturę na około 12-130 stopni Celsjusza. Czas samej pasteryzacji zacznij liczyć dopiero od momentu, gdy powietrze we wnętrzu piekarnika osiągnie powyższą temperaturę.
Dalsza procedura pasteryzacji
Gdy piekarnik nabierze temperatury, zacznij odmierzać czas. Zazwyczaj trwać ona powinna od 15 do 40 minut - wszystko zależy od rodzaju produktu, który znajduje się w słoikach. Powyższy kadr pochodzi z kanału Kuchnia Ewy na YouTube.
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Źródło: canva.com/jarmoluk, pixabay
Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim słoiki przez przynajmniej 15 minut, aby mogły powoli tracić swoją temperaturę. Ostrożnie je wyciągnij, ustaw na blacie do góry dnem, przykryj kocem i zostaw je na całą noc.
Teraz wystarczy przenieść je do zimnego i ciemnego pomieszczenia, gdzie będą mogły czekać na swoją kolei. Taka pasteryzacja daje pewność, że żywność nie zepsuje się przez bardzo długi czas.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: onet.pl