Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowe ogórki małosolne z woreczka. Wychodzą idealnie za każdym razem

Ekspresowe ogórki małosolne z woreczka. Wychodzą idealnie za każdym razem

Ekspresowe ogórki małosolne z woreczka
canva/SergeyTerentyev

Ogórki małosolne mają wielu amatorów. Ich przygotowanie zazwyczaj jest dość czasochłonne. Kiszenie na sucho pozwoli jednak przyrządzić je niemalże ekspresowo. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki i zamknąć je w foliowym woreczku. Resztę wykona za nas upływający czas. Wypróbujecie prosty patent i cieszcie się ulubionym smakiem.

Przygotowanie ogórków małosolnych w tradycyjny sposób trwa kilka dni. Podobny w smaku rarytas można zrobić, nie korzystając z zalewy. Łącząc ogórki z dodatkami w woreczku, już po dobie cieszyć się będziemy przyjemnym i chrupiącym warzywem o dobrze nam znanym aromacie. Sprawdźcie koniecznie tę metodę.

Przepis na wyśmienite ogórki małosolne w woreczku

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych

  • 1 korzeń chrzanu

  • 1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu (opcjonalnie)

  • 2 gałązki kopru z baldachami

  • 2 pokruszone suszone liście laurowe

  • 2 zgniecione ziela angielskie

  • 1 łyżka ziaren gorczycy

  • 4 większe ząbki czosnku

  • 2 płaskie łyżeczki soli

Przygotowanie:

Ogórki myjemy, osuszamy i odcinamy ich końcówki. Warzywa umieszczamy w torebce strunowej. Korzeń chrzanu obieramy i kroimy go na kawałki o długości 8-10 cm. Czosnek pozbawiamy łupiny i kroimy go w plasterki.

Oba składniki dodajemy do ogórków wraz z koprem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i gorczycą. Dodajemy porwany na kawałki świeży liść, jeśli go używamy. Całość posypujemy równomiernie solą i zamykamy torebkę.

Posypujemy wszystko równomiernie solą. Potrząsamy nią lekko i ostrożnie ugniatamy, aby dobrze rozprowadzić sól.

Wkładamy do lodówki na 4 godziny, a następnie przenosimy do temperatury pokojowej. Pierwszych efektów możemy spodziewać się nawet po 10 godzinach. Jednak lepiej poczekać 20 godzin. Gotowe ogórki małosolne najlepiej przechowywać w lodówce. Smacznego.

Sól i kilka innych przypraw - tyle wystarczy, by zrobić ogórki małosolne
Sól i kilka innych przypraw - tyle wystarczy, by zrobić ogórki małosolne

Źródło zdjęcia: canva/peredniankina Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poezja-smaku