Ekspresowe ogórki małosolne z woreczka. Wychodzą idealnie za każdym razem
Ogórki małosolne mają wielu amatorów. Ich przygotowanie zazwyczaj jest dość czasochłonne. Kiszenie na sucho pozwoli jednak przyrządzić je niemalże ekspresowo. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki i zamknąć je w foliowym woreczku. Resztę wykona za nas upływający czas. Wypróbujecie prosty patent i cieszcie się ulubionym smakiem.
Przygotowanie ogórków małosolnych w tradycyjny sposób trwa kilka dni. Podobny w smaku rarytas można zrobić, nie korzystając z zalewy. Łącząc ogórki z dodatkami w woreczku, już po dobie cieszyć się będziemy przyjemnym i chrupiącym warzywem o dobrze nam znanym aromacie. Sprawdźcie koniecznie tę metodę.
Przepis na wyśmienite ogórki małosolne w woreczku
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
1 korzeń chrzanu
1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu (opcjonalnie)
2 gałązki kopru z baldachami
2 pokruszone suszone liście laurowe
2 zgniecione ziela angielskie
1 łyżka ziaren gorczycy
4 większe ząbki czosnku
2 płaskie łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ogórki myjemy, osuszamy i odcinamy ich końcówki. Warzywa umieszczamy w torebce strunowej. Korzeń chrzanu obieramy i kroimy go na kawałki o długości 8-10 cm. Czosnek pozbawiamy łupiny i kroimy go w plasterki.
Oba składniki dodajemy do ogórków wraz z koprem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i gorczycą. Dodajemy porwany na kawałki świeży liść, jeśli go używamy. Całość posypujemy równomiernie solą i zamykamy torebkę.
Posypujemy wszystko równomiernie solą. Potrząsamy nią lekko i ostrożnie ugniatamy, aby dobrze rozprowadzić sól.
Wkładamy do lodówki na 4 godziny, a następnie przenosimy do temperatury pokojowej. Pierwszych efektów możemy spodziewać się nawet po 10 godzinach. Jednak lepiej poczekać 20 godzin. Gotowe ogórki małosolne najlepiej przechowywać w lodówce. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/peredniankina Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu. Idealna na śniadanie
O jakiej porze najlepiej pić kawę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek
Źródło: poezja-smaku