Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o kopytkach, te kluski są 100 razy lepsze. Żałuję, że tak późno znalazłem ten przepis
YouTube/@Henia Foks

Zapomnij o kopytkach, te kluski są 100 razy lepsze. Żałuję, że tak późno znalazłem ten przepis

1 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Te kluski to najlepsza opcja na obiad. Ich smak i łatwość przygotowania bije na głowę nawet uwielbiane przez wszystkich kopytka. Zrób je na obiad z tego przepisu. Nie zawiedziesz się.

Pyszne i proste kluski na obiad

Te kluski na obiad robi się zdecydowanie szybciej i łatwiej niż kopytka. Są też smaczniejsze i nie potrzebują wyszukanych dodatków. Ja podaję je ze skwarkami i smażoną cebulą. Smakują obłędnie.

Przepis znalazłem, kiedy szukałem pomysłu na nowy dodatek do dania głównego. Od razu mi się spodobał i go wypróbowałem. Opłaciło się, bo smak jest tego wart. Z poniższego przepisu poniżej kluski na pewno się udadzą.

miesznie ciasta na kluski.jpg
YouTube/Henia Foks
Nie wyrzucaj skorupek jajek. Te rośliny je uwielbiają

Proste składniki na szybkie kluski

Te smakowite kluski robi się tylko z kilku składników. Nie są one drogie. Być może masz je nawet w swojej kuchni. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Henia Foks, skąd pochodzą zdjęcia zawarte w tym artykule.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 5 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • sól

Przepis na kluski

Zacznij od podgrzania mleka, ale nie doprowadź do jego zagotowania . Przelej je do miski. Wsyp odrobinę cukru oraz dodaj drożdże. Połącz składniki poprzez dokładne wymieszanie .

Mąkę przesyp do miski i wbij jajko. Mleko z dodatkiem drożdży wlej do miski z wodą . Wymieszaj składniki. Otrzymane ciasto ma być gęste i lejące.

Do dużego garnka wlej wodę, posól ją, a następnie zagotuj. Do wrzącej wody wrzucaj uformowane kluski . Zrób to za pomocą dwóch łyżek jak na zdjęciu znajdującym się poniżej. Kluski gotuj partiami przez 3 minuty od wypłynięcia . Gotowa podawaj z podsmażonym boczkiem oraz cebulą. Sprawdź, jaka popularna ryba jest niezdrowa oraz j aki nowy jadalny grzyb pojawił się w polski lasach .

kluski .jpg
YouTube/@Henia Foks
Z tą sałatką od razu poczujesz wiosnę. Przy niej zwykła jarzynowa może się schować
Żadne jajka faszerowane nie robią takiego wrażenia, jak te. Ich nadzienie zaskakuje nie mniej, niż wygląd
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy