Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne jajka faszerowane nie robią takiego wrażenia, jak te. Ich nadzienie zaskakuje nie mniej, niż wygląd
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.03.2024 14:12

Żadne jajka faszerowane nie robią takiego wrażenia, jak te. Ich nadzienie zaskakuje nie mniej, niż wygląd

jajka faszerowane
YouTube/@SprintCooking

Jajka faszerowane, które robię, przyprawiają o zawrót głowy. Bajecznie prezentują się na stole, a do tego nadzienie też zaskakuje. Dodaję do niego smaczny i zdrowy produkt. Danie cieszy się powodzeniem podczas śniadania wielkanocnego, dlatego każdemu polecam ten przepis.

Jajka faszerowane, które smakują i wyglądają

Wielu smakoszy na pewno przyrządzi jajka faszerowane na Wielkanoc. Zrobię je i ja. Jednak wygląd tego dania zawsze robi wrażenie. Wszystko dlatego, że jajka są panierowane i przykuwają uwagę. Od razu chciałoby się po nie sięgnąć również ze względu na farsz.

Kusi zielonym odcieniem, a robię go z awokado z dodatkiem cytryny. Efekt jest rewelacyjny, bo jajka faszerowane w ten sposób pysznie smakują i pięknie wyglądają. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Sprint Cooking. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

jajka faszerowane
YouTube/@SprintCooking
Włóż mięso do słoika i połącz je z kawą. Nie uwierzysz, co pysznego z tego wyjdzie Oszukana jajecznica to hit w moim domu. Nie zużywam do niej ani jednego jajka

Jak zrobić jajka faszerowane i panierowane?

Składniki:

  • 4 jajka na twardo
  • ½ awokado
  • ½ cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia awokado, dodania do niego soku z cytryny. Miseczkę ze składnikami odstaw i przygotuj jajka. Przekrój je na pół i wyjmij z nich żółtka. Przełóż je do miseczki z awokado i dopraw solą i pieprzem. Dodaj majonez, musztardę i wymieszaj składniki.

Następnie wszystko zblenduj. Rozmąć jajko i przygotuj bułkę tartą. Panieruj w nich jajka i smaż na patelni. Wyjmij, gdy będą miały złoty kolor. Jajka udekoruj farszem z awokado. Od razu podawaj. Warto pamiętać, że farsz nie nadaje się do przechowywania, bo zmienia kolor. 

Danie, które cieszy oczy

Jajka faszerowane mają delikatny smak nadzienia i są lekko chrupiące. To zasługa panierki i smażenia ich. U mnie w domu szybko znikają ze stołu, bo każdy chce spróbować takiego rarytasu. Pytań o przepis nie ma końca.

Dzięki tej recepturze przygotujesz oryginalnie wyglądające jajka, która są też bardzo smaczne. Kilka minut pracy i wielkanocne danie będzie gotowe. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszne śniadanie z czerstwego pieczywa. Polecaliśmy też patent na bezmięsny obiad w piątek. 

jajka faszerowane
YouTube/@SprintCooking

Źródło: YouTube/@SprintCooking

Zdjęcia: screen YouTube/@SprintCooking