Żadne jajka faszerowane nie robią takiego wrażenia, jak te. Ich nadzienie zaskakuje nie mniej, niż wygląd
Jajka faszerowane, które robię, przyprawiają o zawrót głowy. Bajecznie prezentują się na stole, a do tego nadzienie też zaskakuje. Dodaję do niego smaczny i zdrowy produkt. Danie cieszy się powodzeniem podczas śniadania wielkanocnego, dlatego każdemu polecam ten przepis.
Jajka faszerowane, które smakują i wyglądają
Wielu smakoszy na pewno przyrządzi jajka faszerowane na Wielkanoc. Zrobię je i ja. Jednak wygląd tego dania zawsze robi wrażenie. Wszystko dlatego, że jajka są panierowane i przykuwają uwagę. Od razu chciałoby się po nie sięgnąć również ze względu na farsz.
Kusi zielonym odcieniem, a robię go z awokado z dodatkiem cytryny. Efekt jest rewelacyjny, bo jajka faszerowane w ten sposób pysznie smakują i pięknie wyglądają. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Sprint Cooking. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Włóż mięso do słoika i połącz je z kawą. Nie uwierzysz, co pysznego z tego wyjdzie Oszukana jajecznica to hit w moim domu. Nie zużywam do niej ani jednego jajkaJak zrobić jajka faszerowane i panierowane?
Składniki:
- 4 jajka na twardo
- ½ awokado
- ½ cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia awokado, dodania do niego soku z cytryny. Miseczkę ze składnikami odstaw i przygotuj jajka. Przekrój je na pół i wyjmij z nich żółtka. Przełóż je do miseczki z awokado i dopraw solą i pieprzem. Dodaj majonez, musztardę i wymieszaj składniki.
Następnie wszystko zblenduj. Rozmąć jajko i przygotuj bułkę tartą. Panieruj w nich jajka i smaż na patelni. Wyjmij, gdy będą miały złoty kolor. Jajka udekoruj farszem z awokado. Od razu podawaj. Warto pamiętać, że farsz nie nadaje się do przechowywania, bo zmienia kolor.
Danie, które cieszy oczy
Jajka faszerowane mają delikatny smak nadzienia i są lekko chrupiące. To zasługa panierki i smażenia ich. U mnie w domu szybko znikają ze stołu, bo każdy chce spróbować takiego rarytasu. Pytań o przepis nie ma końca.
Dzięki tej recepturze przygotujesz oryginalnie wyglądające jajka, która są też bardzo smaczne. Kilka minut pracy i wielkanocne danie będzie gotowe. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszne śniadanie z czerstwego pieczywa. Polecaliśmy też patent na bezmięsny obiad w piątek.
Źródło: YouTube/@SprintCooking
Zdjęcia: screen YouTube/@SprintCooking