Z tą sałatką od razu poczujesz wiosnę. Przy niej zwykła jarzynowa może się schować
Sałatki jarzynowe kojarzą się z Wielkanocą, ale nie tylko. Przecież cały okres wiosenny, a nie tylko te kilka dni kalendarza liturgicznego, to okres, kiedy rzucamy się na pojawiające się na sklepowych półkach warzywa. Ta sałatka pozwala świętować nadejście pory nowalijek.
Sałatka jarzynowa inaczej
Składniki tej sałatki mogą wydać się niecodzienne jak na dobrze nam znaną jarzynową. Liczy się jednak efekt, a ten jest rewelacyjny. W lekkim, choć majonezowym sosie dostajemy tu wszystko, co warzywniaki mają najlepszego. Bazą jest zaś kalafior, jedno z niedocenianych, choć tak powszechnych warzyw.
Dobrze jest przygotowywać i podawać tę sałatkę jako warstwową – nakładając do miski kolejne piętra składników. Dzięki temu potrawa prezentuje się doskonale i rzeczywiście sprawdzi się świetnie jako ukoronowanie świątecznego stołu. Warto też pamiętać, by nie przesadzić z sosem majonezowym – jego nadmiar może stłumić smak świeżych składników.
Żadne jajka faszerowane nie robią takiego wrażenia, jak te. Ich nadzienie zaskakuje nie mniej, niż wyglądSałatka z jajkiem i warzywami
Choć już same sałatki warstwowe przeważnie cieszą oko w równym stopniu co podniebienie, autorka kanału Agata B. od kuchni idzie o krok dalej w dekoracji swojej wersji sałatki. Warto zajrzeć, w jak finezyjne wzory układa swoje składniki. To od niej zaczerpnęliśmy zdjęcia do ilustracji tego przepisu.
Składniki
- ½ główki kalafiora
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki skyru lub gęstego jogurtu
- 3 łyżki majonezu
- Mała główka sałaty
- 4 jajka
- Garść rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- Sól, pieprz
Warstwowa jarzynowa
Z wyprzedzeniem przygotowujemy sos do sałatki, mieszając w równych proporcjach majonez i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem. Według uznania i do smaku możemy dodać kilka kropel soku z cytryny, starty mały ząbek czosnku i/lub łyżeczkę chrzanu. Sos powinien postać w lodówce minimum pół godziny, ale można przygotować go nawet dzień wcześniej.
Sekretem tej sałatki jest dobrze przygotowany kalafior. Najważniejsze to nie rozgotować go. Można ugotować go al dente albo wręcz tylko lekko zblanszować, po podzieleniu na małe różyczki zanurzając we wrzątku na kilkadziesiąt sekund. Jajka gotujemy na twardo, pomidorki przekrawamy na połówki, rzodkiewkę kroimy w plasterki, a szczypiorek siekamy. Jajka gotujemy na twardo i dzielimy na plasterki lub ćwiartki, według uznania.
Jako dolną warstwę w salaterce układamy poszarpaną na drobne kawałki sałatę. Na niej układamy małe różyczki kalafiora i pozostałe składniki i zalewając z umiarem sosem jogurtowo-majonezowym. Na tę kompozycję układamy drugą taką samą warstwę, znów zalewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Dekorujemy pozostałymi składnikami i podajemy na stół.
Wypróbuj też przepisy na jajka w niezwykłym sosie chrzanowym i inną wiosenną sałatkę.