Zapomnij o lepieniu pierogów. Strzelczyk je roluje, ta metoda podbija Polskę
Tomasz Strzelczyk rozbił bank. Uwielbiany kucharz przedstawił swój pomysł na pierogi. Zamiast je lepić, zawija danie jak roladę. Po obsmażeniu i podduszeniu potrawa p prostu rozpływa się w ustach.
Zapomnij o żmudnym lepieniu pierogów
Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, od lat pokazuje Polakom swój sposób na klasyczna kuchnię. Tym razem jednak przeszedł samego siebie. Pierogi podane w formie rolady zachwycają nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Jeśli powiemy, że oszczędzają dodatkowo ogromu czasu i pracy, to śmiało można uznać, ze mamy przepis idealny.
Przepis na zawijane pierogi według Tomasza Strzelczyka
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 120 ml letniej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 250 g mięsa mielonego wołowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml bulionu lub rosołu + ok. 200 ml do późniejszego zalania pierogów
- sól i pieprz do smaku
- olej i masło do smażenia
Pierogi dla leniwych według Tomasza Strzelczyka krok po kroku
Przygotuj ciasto do pierogów . W tym celu do miski przesyp mąkę i dolej do niej ciepłą wodę . Wbij jajko, dodaj sporą szczyptę soli i wyrób całość na gładkie i elastyczne ciasto . Kiedy będzie gotowe przykryj je ściereczka i odstaw na kilkanaście minut, aby odpoczęło .
W międzyczasie przygotuj farsz do pierogów zawijanych . Do miski włóż mięso wieprzowe i wołowinę. Do naczynia zetrzyj też 1 cebulę i 1 ząbek czosnku, dodaj sól, pieprz i zimny rosół (jeśli nie masz rosołu, dodaj zamiast niego wodę). Wszystkie składniki starannie wymieszaj .
Ciasto na pierogi podsyp mąką i cienko rozwałkuj . Następnie zwilż dłonie zimną wodą i po płacie ciasta rozprowadź równomierną warstwą farsz . Przy brzegach ciasta pozostaw wolne miejsce, zwilż je delikatnie, aby rolada miała możliwość się skleić . Całość zawiń w zgrabny rulon .
Pierogi w formie rolady podziel na równe części . Każda z nich powinna mieć ok. 5-6 cm grubości . Oprósz całość mąką i dodatkowo formuj pierogi, aż uzyskają ładny, pionowy kształt .
Na patelnię wlej odrobinę oleju i dodaj do niego 2 łyżki masła . Kiedy tłuszcz się rozgrzeje wykładaj na niego pierogi i obsmaż je na rumiano z obu stron . Na koniec zalej całość pozostałym bulionem tak, aby sięgał do górnej krawędzi pierogów . Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i duś przez ok. 20 minut, a po upływie tego czasu obiad gotowy będzie do podania . Gołąbki w wykonaniu Strzelczyka nie mogą być sztampowe . Koniecznie sprawdźcie, jakie pierogi zachwyciły ostatnio Makłowicza .