Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o lepieniu pierogów. Strzelczyk je roluje, ta metoda podbija Polskę
screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zapomnij o lepieniu pierogów. Strzelczyk je roluje, ta metoda podbija Polskę

20 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Tomasz Strzelczyk rozbił bank. Uwielbiany kucharz przedstawił swój pomysł na pierogi. Zamiast je lepić, zawija danie jak roladę. Po obsmażeniu i podduszeniu potrawa p prostu rozpływa się w ustach.

Zapomnij o żmudnym lepieniu pierogów

Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, od lat pokazuje Polakom swój sposób na klasyczna kuchnię. Tym razem jednak przeszedł samego siebie. Pierogi podane w formie rolady zachwycają nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Jeśli powiemy, że oszczędzają dodatkowo ogromu czasu i pracy, to śmiało można uznać, ze mamy przepis idealny.

Co się stanie, gdy zjemy ogórki kiszone z białym nalotem? Zdziwienie gwarantowane

Przepis na zawijane pierogi według Tomasza Strzelczyka

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml bulionu lub rosołu + ok. 200 ml do późniejszego zalania pierogów
  • sól i pieprz do smaku
  • olej i masło do smażenia

Pierogi dla leniwych według Tomasza Strzelczyka krok po kroku

Przygotuj ciasto do pierogów . W tym celu do miski przesyp mąkę i dolej do niej ciepłą wodę . Wbij jajko, dodaj sporą szczyptę soli i wyrób całość na gładkie i elastyczne ciasto . Kiedy będzie gotowe przykryj je ściereczka i odstaw na kilkanaście minut, aby odpoczęło .

W międzyczasie przygotuj farsz do pierogów zawijanych . Do miski włóż mięso wieprzowe i wołowinę. Do naczynia zetrzyj też 1 cebulę i 1 ząbek czosnku, dodaj sól, pieprz i zimny rosół (jeśli nie masz rosołu, dodaj zamiast niego wodę). Wszystkie składniki starannie wymieszaj .

Ciasto na pierogi podsyp mąką i cienko rozwałkuj . Następnie zwilż dłonie zimną wodą i po płacie ciasta rozprowadź równomierną warstwą farsz . Przy brzegach ciasta pozostaw wolne miejsce, zwilż je delikatnie, aby rolada miała możliwość się skleić . Całość zawiń w zgrabny rulon .

Pierogi w formie rolady podziel na równe części . Każda z nich powinna mieć ok. 5-6 cm grubości . Oprósz całość mąką i dodatkowo formuj pierogi, aż uzyskają ładny, pionowy kształt .

Na patelnię wlej odrobinę oleju i dodaj do niego 2 łyżki masła . Kiedy tłuszcz się rozgrzeje wykładaj na niego pierogi i obsmaż je na rumiano z obu stron . Na koniec zalej całość pozostałym bulionem tak, aby sięgał do górnej krawędzi pierogów . Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i duś przez ok. 20 minut, a po upływie tego czasu obiad gotowy będzie do podania . Gołąbki w wykonaniu Strzelczyka nie mogą być sztampowe . Koniecznie sprawdźcie, jakie pierogi zachwyciły ostatnio Makłowicza .

wałkowanie ciasta na pierogi.png
Canva / sergeyskleznev
Zapomnij o schabowych. Wachowicz robi kotlety pożarnicze. Nie uwierzysz z jakiego mięsa
Bosacka wzięła sałatę i zwróciła uwagę na ważny detal. Jest oznaką świeżości
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy