Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o mleku z cebulą. Kotlety schabowe moczone w tym babcinym napoju są bardziej kruche i soczyste
Fot. Shutterstock/Agnes Kantaruk

Zapomnij o mleku z cebulą. Kotlety schabowe moczone w tym babcinym napoju są bardziej kruche i soczyste

31 października 2024

Kotlety schabowe sprawiają, że niejednemu smakoszowi cieknie ślinka. Jednak, co zrobić, żeby były miękkie i rozpływały się w ustach? Jest na to sprawdzony sposób. Ten doskonale wpływa na mięso, z  którego robimy schabowe.

Sposób na kruche schabowe

Kotlety schabowe to jedno z najbardziej lubianych dań obiadowych. Danie wyróżnia się miękkością i soczystością . Jednak czasem kotlety wychodzą nam zbyt twarde. Brakuje im tego wyjątkowego smaku, który wszyscy znamy . Co zrobić, żeby kotlety schabowe były miękkie?

Trzeba mięso zamoczyć nie w mleku, a w maślance. Do tego trochę chrzanu i taka marynata zdziała cuda . Schabowe wyjdą kruche i soczyste, jak nigdy dotąd. Jednak jest jeden warunek. Mięso w takiej marynacie musimy moczyć 48 godzin . Wówczas schabowe wyjdą najlepsze.

schab
Fot. Canva/darekbphotos
W Dino chyba powariowali. Tylko dziś obniżka cen cukru, mięsa i słodyczy

Jak zrobić schabowe moczone w maślance i chrzanie?

Składniki:

  • 4 plastrów schabu
  • 1 litr maślanki
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • sól
  • pieprz
  • smalec do smażenia lub olej

Przygotowanie kotletów schabowych zaczniemy od pokrojenia mięsa na plastry. Delikatnie je rozbijamy przez folię, by nie uszkodzić mięsa. Do miski wlewamy maślankę, dodajemy chrzan i mieszamy. Kotlety wkładamy do tak przygotowanej marynaty. Mięso musimy być nią dokładnie przykryte.

Odstawiamy na co najmniej 3 godziny, a najlepiej nawet na 48 godzin. Dzięki marynacie z maślanki i chrzanu kotlety wyjdą kruche i soczyste. Po marynowaniu mięsa, kotlety wyjmujemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Ten zabieg sprawi, że panierka nie będzie odpadać.

Schabowe pyszne jak nigdy

W 3 oddzielnych talerzach przygotowujemy mąkę, rozmącone jajko z solą i pieprzem oraz bułkę tartą. Kotlety panierujemy w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Należy to robić tuż przed samym smażeniem . Gdy mięso będziemy wcześniej panierować, to bułka nasiąknie i nie usmaży się dobrze. Na patelni rozgrzewamy smalec, bo nada on chrupkość i ten wyjątkowy smak schabowym.

Na początku kotlety smażymy na dużym ogniu, potem gdy panierka z dwóch stron się przyrumieni, zmniejszamy ogień. W sumie kotlet powinien się smażyć około 15 minut. Podczas smażenia odwracamy go kilka razy. Potem podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką na obiad . Pisaliśmy o tym, jakich produktów nigdy nie popijać herbatą. Informowaliśmy o hicie od Magdy Gessler w Biedronce za jedyne 10 zł.

schabowy
Fot. Canva/robert6666

Źródło: mojkulinarnypamietnik.pl

Ciasto “Alpejska kostka” jest hitem w moim domu. Nie trzeba nawet odpalać piekarnika
Żaden majonez. Na Wszystkich Świętych podam sałatkę z lekkim sosem i skarbem jesieni
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy