Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto “Alpejska kostka” jest hitem w moim domu. Nie trzeba nawet odpalać piekarnika
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 31.10.2024 11:23

Ciasto “Alpejska kostka” jest hitem w moim domu. Nie trzeba nawet odpalać piekarnika

ciasto
Fot. YouTube/SprintCooking

Jeśli lubisz ciasta, to przepis na “Alpejską kostkę” jest w sam raz dla Ciebie. Przepyszne ciasto bez pieczenia składa się z 3 apetycznych warstw. Do tego chrupiące kawałki bezy w środku wspaniale podkręcają smak. To ciasto jest najlepsze na jesienny deser. 

Ciasto bez pieczenia dla każdego

Warto przygotować coś pysznego na deser. Najlepszym wyborem będzie tu ciasto bez pieczenia o nazwie “Alpejska kostka”. Wygląda znakomicie i jeszcze lepiej smakuje. Składa się z ciasteczkowego spodu z dodatkiem powideł śliwkowych. Do tego warstwa kremu z masy krówkowej i likeru jajecznego.

Bezy sprawiają, że krem wychodzi, że palce lizać. Na nim znajdzie się coś, co uwielbia każdy łasuch, czyli warstwa przepysznej bezy. Na wierzchu ląduje czekolada, a ciasto bez pieczenia dosłownie zachwyca smakiem. Nie znajdziesz lepszego na deser. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Sprint Cooking. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

ciasto
Fot. YouTube/SprintCooking
Żaden majonez. Na Wszystkich Świętych podam sałatkę z lekkim sosem i skarbem jesieni

Jak zrobić ciasto "Alpejska kostka"?

Składniki:

  • 250 g herbatników kakaowych
  • 150 g bezy
  • 250 g masła
  • 400 g masy krówkowej
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 60 ml likieru jajecznego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 ½ łyżeczki żelatyny
  • cukier z wanilią
  • czekolada
  • forma 20 na 30 cm

Przygotowanie ciasta bez pieczenia zacznij od wyjęcia masła z lodówki na około 2 godziny przed robieniem ciasta. Następnie formę o wymiarach 20 na 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż w niej herbatniki kakaowe, posmaruj powidłami śliwkowymi i rozsmaruj je. Teraz zajmij się robieniem kremu.

Do misy przełóż miękkie masło i ubijaj je mikserem przez 8 minut. Powinno być puszyste i jasne. Do masła wlej likier jajeczny typu advocat. Następnie stopniowo dodawaj masę krówkową. Miksuj krótko, by składniki się połączyły. Krem schłodź w lodówce. Żelatynę rozpuść w ¼ szklance wrzącej wody. Odstaw do wystudzenia. Bezy pokrój na mniejsze kawałki i dołóż do kremu.

"Alpejska kostka" kusi smakiem

Bezy pokrój na mniejsze kawałki i dołóż do kremu. Dołóż je do schłodzonego kremu i delikatnie wymieszaj. Krem z bezami wyłóż na spód ciasta. Rozprowadź i ciasto wstaw do lodówki, by się chłodziło. Teraz ubij śmietankę kremówkę, wsyp cukier puder, cukier z wanilią i ubijaj, aż śmietana podwoi swoją objętość i będzie gęsta.

Wlej ostudzoną żelatynę i krótko ubijaj do połączenia się składników. Wyłóż ją na schłodzone ciasto, wyrównaj powierzchnię i posyp czekoladą. Deser wstaw ponownie do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto “Alpejska kostka” wychodzi obłędnie pyszne i wspaniale prezentuje się na stole. Pisaliśmy o tym, jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z sosem musztardowo-miodowym. Polecaliśmy przepis na smaczne miotełki na Halloween. 

ciasto
Fot. YouTube/SprintCooking