Ciasto “Alpejska kostka” jest hitem w moim domu. Nie trzeba nawet odpalać piekarnika
Jeśli lubisz ciasta, to przepis na “Alpejską kostkę” jest w sam raz dla Ciebie. Przepyszne ciasto bez pieczenia składa się z 3 apetycznych warstw. Do tego chrupiące kawałki bezy w środku wspaniale podkręcają smak. To ciasto jest najlepsze na jesienny deser.
Ciasto bez pieczenia dla każdego
Warto przygotować coś pysznego na deser. Najlepszym wyborem będzie tu ciasto bez pieczenia o nazwie “Alpejska kostka”. Wygląda znakomicie i jeszcze lepiej smakuje. Składa się z ciasteczkowego spodu z dodatkiem powideł śliwkowych. Do tego warstwa kremu z masy krówkowej i likeru jajecznego.
Bezy sprawiają, że krem wychodzi, że palce lizać. Na nim znajdzie się coś, co uwielbia każdy łasuch, czyli warstwa przepysznej bezy. Na wierzchu ląduje czekolada, a ciasto bez pieczenia dosłownie zachwyca smakiem. Nie znajdziesz lepszego na deser. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Sprint Cooking. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Żaden majonez. Na Wszystkich Świętych podam sałatkę z lekkim sosem i skarbem jesieniJak zrobić ciasto "Alpejska kostka"?
Składniki:
- 250 g herbatników kakaowych
- 150 g bezy
- 250 g masła
- 400 g masy krówkowej
- 400 ml śmietanki 30%
- 60 ml likieru jajecznego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 ½ łyżeczki żelatyny
- cukier z wanilią
- czekolada
- forma 20 na 30 cm
Przygotowanie ciasta bez pieczenia zacznij od wyjęcia masła z lodówki na około 2 godziny przed robieniem ciasta. Następnie formę o wymiarach 20 na 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż w niej herbatniki kakaowe, posmaruj powidłami śliwkowymi i rozsmaruj je. Teraz zajmij się robieniem kremu.
Do misy przełóż miękkie masło i ubijaj je mikserem przez 8 minut. Powinno być puszyste i jasne. Do masła wlej likier jajeczny typu advocat. Następnie stopniowo dodawaj masę krówkową. Miksuj krótko, by składniki się połączyły. Krem schłodź w lodówce. Żelatynę rozpuść w ¼ szklance wrzącej wody. Odstaw do wystudzenia. Bezy pokrój na mniejsze kawałki i dołóż do kremu.
"Alpejska kostka" kusi smakiem
Bezy pokrój na mniejsze kawałki i dołóż do kremu. Dołóż je do schłodzonego kremu i delikatnie wymieszaj. Krem z bezami wyłóż na spód ciasta. Rozprowadź i ciasto wstaw do lodówki, by się chłodziło. Teraz ubij śmietankę kremówkę, wsyp cukier puder, cukier z wanilią i ubijaj, aż śmietana podwoi swoją objętość i będzie gęsta.
Wlej ostudzoną żelatynę i krótko ubijaj do połączenia się składników. Wyłóż ją na schłodzone ciasto, wyrównaj powierzchnię i posyp czekoladą. Deser wstaw ponownie do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto “Alpejska kostka” wychodzi obłędnie pyszne i wspaniale prezentuje się na stole. Pisaliśmy o tym, jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z sosem musztardowo-miodowym. Polecaliśmy przepis na smaczne miotełki na Halloween.