Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden majonez. Na Wszystkich Świętych podam sałatkę z lekkim sosem i skarbem jesieni
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 31.10.2024 10:20

Żaden majonez. Na Wszystkich Świętych podam sałatkę z lekkim sosem i skarbem jesieni

sałatka
Fot. YouTube/KatarzynaTOP

Chcesz przygotować sałatkę na Wszystkich Świętych? Dzięki temu przepisowi zrobisz pyszną, zdrową i kolorowa sałatkę. Nie zabraknie w niej warzywa, które jest prawdziwym skarbem jesieni. Sos z oliwy i miodu doda smaku. 

Sałatka na Wszystkich Świętych z dynią

Zwykle na rozmaite okazje i święta przygotowywałam sałatkę jarzynową. Była smaczna, ale w końcu się wszystkim przejadła. Poza tym spora ilość majonezu w tej sałatce sprawiała, że nie była ona zbyt zdrowa. Dlatego teraz robię sałatkę na Wszystkich Świętych, która jest nie tylko zdrowa, ale też pyszna.

Sałatka z dynią, burakami, mozzarellą i serem Feta jest najlepszym wyborem. Z dodatkiem sosu z oliwy, soku cytryny i miodu, zachwyca smakiem. Lekka, wartościowa i kolorowa będzie smakować rodzinie i gościom. Przepis na tę sałatkę na Wszystkich Świętych można zobaczyć na kanale YouTube Przepisy od Katarzyny. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

sałatka
Fot. YouTube/KatarzynaTOP
Przenigdy nie popijaj tych produktów herbatą. Skutki są fatalne

Jak zrobić sałatkę z dynią na Wszystkich Świętych?

Składnik na sałatkę:

  • 1 dynia
  • 1 burak
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • rozmaryn 
  • 2 jajka
  • 100 g sera Feta
  • 1 papryka czerwona
  • sałata masłowa
  • pestki dyni

Składnik na sos:

  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie sałatki zacznij od obrania buraka i pokrojenia go w kostkę. Posiekaj czosnek i wraz z burakiem przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego. Dynie pokrój w kostkę, dołóż do pozostałych warzyw i posyp startą mozzarellą. Skrop oliwą i połóż gałązkę rozmarynu.

Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie pokrój w kostkę ser Feta, paprykę czerwoną i zrób sos. Do miseczki wlej oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i dołóż miód. Dokładnie wymieszaj składniki. 

Sałatka ze skarbem jesieni kusi smakiem

Teraz na duży półmisek wyłóż porwaną sałatę masłową, na niej ułóż upieczoną dynię i buraka, dodaj ser Feta, paprykę i wszystko polej sosem. Wierzch sałatki możesz posypać prażonymi pestkami dyni. Sałatka na Wszystkich Świętych jest gotowa do podania. Będzie smakować z grzankami lub z pajdą świeżego chleba.

Bez pieczywa też jest znakomita. Prosta w przygotowaniu, zdrowa i tak kolorowa, że od razu chce się jej spróbować. Nie ma na co czekać. Sałatka z dynią kusi smakiem. Na jednej dokładce na pewno się nie skończy. Polecam każdemu ten doskonały przepis. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszne kotlety dewolaje. Informowaliśmy o Książulu, który odwiedził ukraińską sieć restauracji i jego wrażeniach z wizyt w lokalu. 

sałatka
Fot. YouTube/KatarzynaTOP