Żaden majonez. Na Wszystkich Świętych podam sałatkę z lekkim sosem i skarbem jesieni
Chcesz przygotować sałatkę na Wszystkich Świętych? Dzięki temu przepisowi zrobisz pyszną, zdrową i kolorowa sałatkę. Nie zabraknie w niej warzywa, które jest prawdziwym skarbem jesieni. Sos z oliwy i miodu doda smaku.
Sałatka na Wszystkich Świętych z dynią
Zwykle na rozmaite okazje i święta przygotowywałam sałatkę jarzynową. Była smaczna, ale w końcu się wszystkim przejadła. Poza tym spora ilość majonezu w tej sałatce sprawiała, że nie była ona zbyt zdrowa. Dlatego teraz robię sałatkę na Wszystkich Świętych, która jest nie tylko zdrowa, ale też pyszna.
Sałatka z dynią, burakami, mozzarellą i serem Feta jest najlepszym wyborem. Z dodatkiem sosu z oliwy, soku cytryny i miodu, zachwyca smakiem. Lekka, wartościowa i kolorowa będzie smakować rodzinie i gościom. Przepis na tę sałatkę na Wszystkich Świętych można zobaczyć na kanale YouTube Przepisy od Katarzyny. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Przenigdy nie popijaj tych produktów herbatą. Skutki są fatalneJak zrobić sałatkę z dynią na Wszystkich Świętych?
Składnik na sałatkę:
- 1 dynia
- 1 burak
- oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- rozmaryn
- 2 jajka
- 100 g sera Feta
- 1 papryka czerwona
- sałata masłowa
- pestki dyni
Składnik na sos:
- sok z ½ cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie sałatki zacznij od obrania buraka i pokrojenia go w kostkę. Posiekaj czosnek i wraz z burakiem przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego. Dynie pokrój w kostkę, dołóż do pozostałych warzyw i posyp startą mozzarellą. Skrop oliwą i połóż gałązkę rozmarynu.
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie pokrój w kostkę ser Feta, paprykę czerwoną i zrób sos. Do miseczki wlej oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i dołóż miód. Dokładnie wymieszaj składniki.
Sałatka ze skarbem jesieni kusi smakiem
Teraz na duży półmisek wyłóż porwaną sałatę masłową, na niej ułóż upieczoną dynię i buraka, dodaj ser Feta, paprykę i wszystko polej sosem. Wierzch sałatki możesz posypać prażonymi pestkami dyni. Sałatka na Wszystkich Świętych jest gotowa do podania. Będzie smakować z grzankami lub z pajdą świeżego chleba.
Bez pieczywa też jest znakomita. Prosta w przygotowaniu, zdrowa i tak kolorowa, że od razu chce się jej spróbować. Nie ma na co czekać. Sałatka z dynią kusi smakiem. Na jednej dokładce na pewno się nie skończy. Polecam każdemu ten doskonały przepis. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszne kotlety dewolaje. Informowaliśmy o Książulu, który odwiedził ukraińską sieć restauracji i jego wrażeniach z wizyt w lokalu.