Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o pączkach i faworkach. Na Tłusty Czwartek najlepsze są gniazdka
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA

Zapomnij o pączkach i faworkach. Na Tłusty Czwartek najlepsze są gniazdka

26 lutego 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na tłusty czwartek można przygotować już nie tylko pączki lub faworki. I nie chodzi też o oponki serowe. Jeden z najbardziej znanych kucharzy przygotowuje coś znacznie lepszego. Poznaj jego sposób, a się nie zawiedziesz. Twoje starania oraz smak tych pyszności docenią wszyscy domownicy.

Już nie tylko pączki na tłusty czwartek

Przez lata utarła się tradycja, że na tłusty czwartek nie może zabraknąć pączków oraz faworków. Trzeba jednak przyznać, że nie każdy za nimi przepada, więc tłuste menu warto wzbogacić o inne słodkości. Trzeba jednak pamiętać, że muszą być kaloryczne i bardzo słodkie, bo to przecież ostatnia okazja, aby przed Wielkim Postem najeść się takimi przysmakami do syta.

Poszukując alternatywny, natrafiliśmy na przepis Tomasz Strzelczyka. Ten znany wszystkim kucharz w jednym ze swoich filmów udostępnionych na platformie YouTube pokazał, jak zrobić gniazda. Nowatorski deser swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu kształtowi. Gniazda przygotowuje się z ciasta, które składa się niemalże z tych samych składników, co hiszpańskie churros. Są jednak pewne różnice, takie jak kształt czy polewa z lukru, którą Strzelczyk ozdabia deser. Zachęcamy do wypróbowania przepisu Strzelczyka umieszczonego poniżej, a rodzina na tłusty czwartek nie będzie chciała jeść już nic innego.

ciasto na gniazda.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA
Biorę czerwoną kapustę i zalewam tym sosem. Ta surówka to hit w moim domu

Z czego składają się gniazdka?

Do przygotowania słodkości potrzeba dosłownie kilku składników. Istotne są jajka, mąka oraz masło, bo to głównie z tych produktów powstaje ciasto na gniazda. Oprócz nich trzeba przygotować również artykuły na lukier. Co prawda w sklepach dostępny jest ten gotowy, ale warto przygotować go samemu. Szczególnie że nie jest to trudne, a dekoracja nie będzie zawierała zbędnych konserwantów i innych niepotrzebnych substancji. O tym, co dokładnie będzie potrzebne oraz w jakich ilościach, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 140 g masła
  • 6 jajek + 2 dodatkowe żółtka
  • 320 g mąki tortowej
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • olej
formowania gniazd.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA

Przepis na gniazdka

Przygotowanie gniazdek rozpocznij od wlania wody do garnka. Dodaj masło i gotuj całość, do momentu aż masło całkowicie ulegnie rozpuszczeniu. Dopiero wtedy wsyp mąkę i utrzyj ciasto. Następnie przełóż je do miski i pozostaw je do wystygnięcia.

Po kilkunastu minutach dodaj do niego jajka oraz dodatkowe żółtka. Wyrób ciasto, aby było jednolite i sprężyste. Gotowe przełóż do rękawa cukierniczego. Na arkuszach papieru do pieczenia za pomocą rękawa formuj gniazda.

W głębokiej patelni rozgrzej olej. Kiedy osiągnie wysoką, ułóż na nim gniazda. Smaż je z dwóch stron, aż zarumienią się na złoty kolor.

Do miski wsyp cukier puder oraz cukier waniliowy. Wlej gorącą wodę i wymieszaj składniki na gęsty lukier. Na koniec udekoruj nim gniazda. Kiedy polewa zastygnie, przekąską nadaje się do spożycia.

Sprawdź także przepis na czekoladę dubajską oraz poznaj sposób na surówkę z czerwonej kapusty .

lukier na gniazdach.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA
Zrobiłem na próbę dubajską czekoladę. Nie sądziłem, że to takie proste
Polska jest potęgą dzięki temu 1 warzywu. Zarabiamy miliony
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy