Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tę roladę podam na Wielkanoc. W tym roku nikt nie zgadnie w co zawinąłem farsz
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 25.02.2025 17:13

Tę roladę podam na Wielkanoc. W tym roku nikt nie zgadnie w co zawinąłem farsz

Pyszna pieczona rolada
Fot. YouTube/Enfes Yemek Tarifleri

Małymi kroczkami zbliża się Wielkanoc, więc warto zastanowić się nad potrawami, które na tegoroczne Święta będzie można przygotować. Jako że jest to czas rodzinny, to wypada przyrządzić nie tylko coś smacznego, ale również w dużej ilości, aby każdy mógł się bez problemu najeść. Przedstawiamy Wam przepis na soczystą pieczoną roladę. 

Dania idealne na Święta Wielkanocne

Do Świąt Wielkanocnych jeszcze trochę czasu, lecz myślenie o jedzeniu i planowanie przygotowania różnych potraw to przecież czysta przyjemność. Dlatego można już zacząć się zastanawiać nad tym, jakie pyszne posiłki, oczywiście oprócz barszczu białego i jajek, podamy w tegoroczne Święta

Pyszny barszcz biały
Fot. Canva/rimmabondarenko

Świetnym wyborem będzie soczysta rolada, która wprost rozpływa się w ustach. Odpowiednio przyprawiona, wypełniona aromatycznymi składnikami i podpieczona pod serem cheddar z pewnością zrobi furorę na wielkonocnym stole

Najgorsza część kurczaka, nigdy jej nie jedz. Powiedzieć, że jest niezdrowa, to za mało

Rolada, czyli przepyszny wielkanocny obiad

Rolada Wielkanocna to z pewnością danie, które nasyci wszystkich gości, a swoim smakiem wprawi ich podniebienia w osłupienie. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 3 bardzo duże ziemniaki (900 g)
  • 300 g sera cheddar 
  • olej
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 3 zielone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • papryka w proszku
  • sól
  • pieprz 
  • kminek 
  • tymianek
  • natka pietruszki

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszną pieczoną roladę?

Taka rolada idealnie nada się na wielkanocne spotkanie rodzinne

W pierwszej kolejności na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy starty ser, po czym kładziemy na niego pokrojone w duże plastry surowe ziemniaki. Powierzchnie ziemniaków solimy i nakładamy odrobinę oleju, starannie go rozprowadzając po wszystkich ziemniakach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut

Starty ser i plastry ziemniaków wyłożone na blasze
Fot. YouTube/Enfes Yemek Tarifleri

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy na nią mieloną wołowinę. Od czasu do czasu mieszamy, a kiedy mięso zmieni kolor na charakterystyczny brązowy, dorzucamy drobno pokrojoną cebulę i trzy zielone papryki. Ponownie dokładnie mieszamy i smażymy na wolnym ogniu. Po chwili dodajemy trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dwie łyżki przecieru pomidorowego oraz jedną łyżkę koncentratu. Cały czas podsmażamy. Następnie doprawiamy całość chili, pieprzem, solą, kminkiem i tymiankiem. Można również wybrać własne ulubione przyprawy. Do tego dokładamy posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszamy. 

Wyjmujemy blachę z piekarnika i na powierzchni podpieczonych ziemniaków układamy kolejną warstwę startego sera. Następnie przekładamy na nie przygotowane mięso z warzywami oraz przyprawami i starannie rozprowadzamy po całej powierzchni. Całość posypujemy kolejną warstwą sera i zawijamy w charakterystyczną roladę. Kiedy to zrobimy, na wierzchu rulonu dajemy ostatnią już porcje sera i odrobinę posiekanej natki pietruszki. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut. 

Tak przygotowaną roladę możemy podać podczas wielkanocnego spotkania z rodziną

Przepyszna pieczona rolada z mięsem i warzywami
Fot. YouTube/Enfes Yemek Tarifleri

Sprawdź przepis na roladki z szynki. Zobacz, jakie są najnowsze doniesienia o cenach masła