Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o piekarniku. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najdelikatniejszy sernik
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zapomnij o piekarniku. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najdelikatniejszy sernik

2 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Tomasz Strzelczyk zdradził swój patent na sernik. Nie piecze go, tylko gotuje w specjalnej formie. Tak otrzymany deser jest niezwykle delikatny i kremowy. Dosłownie rozpływa się w ustach. Sięgnijcie po ten przepis, a zachwycicie swoich najbliższych prawdziwym rarytasem.

Sernik Tomasza Strzelczyka jest inny, niż wszystkie

Specjalną metalową formę do gotowania ciasta można bez trudu nabyć w sklepach stacjonarnych lub internecie. Jej ceny zaczynają się od kilkudziesięciu złotych. Szczelnie zamykane naczynie przyda się do przygotowywania rozmaitych ciast, w tym sernika. Przyjrzyjmy się, jak robi to profesjonalista, Tomasz Strzelczyk.

Mało kto zdaje sobie sprawę, jak zdrowy jest ten owoc. Powinniśmy sięgać po niego znacznie częściej

Przepis na sernik gotowany według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 750 g twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 200ml śmietanki 36%
  • 150 ml mleka słodzonego skondensowanego
  • 60g budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka wanilii

Składniki na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 70 ml mleka

Wyjątkowy sernik Tomasza Strzelczyka krok po kroku

Twaróg na sernik Tomasza Strzelczyka przełóż do dużej miski . Dolej do niego mleko skondensowane. i śmietankę. Składniki rozdrobnij wstępnie łyżką, a następnie zblenduj . Otrzymana masa powinna być jednolita i gładka .

Do składników na sernik dosyp budyń w proszku . Zacznij mieszać całość mikserem. W trakcie miksowania dołóż 4 jajka, mleko w proszku i łyżeczkę wanilii .

Foremkę do gotowania sernika wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą . Następnie przelej do niej przygotowane ciasto. Delikatnie uderz naczyniem kilkukrotnie o blat, aby masa dobrze się w nim ułożyła . Na koniec zamknij pokrywę.

W wysokim garnku zagotuj wodę . Na dno włóż talerzyk lub innego rodzaju podkładkę, która stworzy dystans między garnkiem, a formą z sernikiem . Dzięki temu zminimalizujesz ryzyko przypalenia ciasta .

Formę z sernikiem wstaw do garnka . Dociśnij ją ciężarkiem, aby pod wpływem wrzenia nie przewróciła się. Ciasto gotuj pod przykryciem na małej moc palnika przez 80 minut . W razie potrzeby uzupełniaj w trakcie ilość wody w garnku .

Po ugotowaniu ciasta wyłącz gaz . Sernik pozostaw we wrzątku na kolejne 40 minut. Po upływie tego czasu odstaw całość do ostygnięcia, a na koniec wydobądź deser z foremki .

Przygotuj polewę do sernika według Tomasza Strzelczyka . W niewielkim garnuszku zagotuj mleko i dorzuć do niego połamaną na kawałki czekoladę . Rozpuść całość, a uzyskaną i nieco ostudzoną polewą udekoruj sernik. Kiedy czekolada zastygnie deser gotowy jest do krojenia i podawania .

Sernik od Lewandowskiego szokuje, jeśli chodzi o cenę . Siostra Anastazja urozmaica smak swoje deseru obłędnym kokosem.

polewa czekoladowa (1).png
Canva / WS Studio

Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jajeczne koszyczki Marioli to wielkanocny hit. Zdobią i smakują jak mało co
Nikt nie robi surówki z czerwonej kapusty jak siostra Anastazja. Ten dodatek jest hitem
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy