Zapomnij o piekarniku. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najdelikatniejszy sernik
Tomasz Strzelczyk zdradził swój patent na sernik. Nie piecze go, tylko gotuje w specjalnej formie. Tak otrzymany deser jest niezwykle delikatny i kremowy. Dosłownie rozpływa się w ustach. Sięgnijcie po ten przepis, a zachwycicie swoich najbliższych prawdziwym rarytasem.
Sernik Tomasza Strzelczyka jest inny, niż wszystkie
Specjalną metalową formę do gotowania ciasta można bez trudu nabyć w sklepach stacjonarnych lub internecie. Jej ceny zaczynają się od kilkudziesięciu złotych. Szczelnie zamykane naczynie przyda się do przygotowywania rozmaitych ciast, w tym sernika. Przyjrzyjmy się, jak robi to profesjonalista, Tomasz Strzelczyk.
Przepis na sernik gotowany według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 750 g twarogu półtłustego
- 4 jajka
- 3 łyżki mleka w proszku
- 200ml śmietanki 36%
- 150 ml mleka słodzonego skondensowanego
- 60g budyniu śmietankowego
- 1 łyżeczka wanilii
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
-
70 ml mleka
Wyjątkowy sernik Tomasza Strzelczyka krok po kroku
Twaróg na sernik Tomasza Strzelczyka przełóż do dużej miski . Dolej do niego mleko skondensowane. i śmietankę. Składniki rozdrobnij wstępnie łyżką, a następnie zblenduj . Otrzymana masa powinna być jednolita i gładka .
Do składników na sernik dosyp budyń w proszku . Zacznij mieszać całość mikserem. W trakcie miksowania dołóż 4 jajka, mleko w proszku i łyżeczkę wanilii .
Foremkę do gotowania sernika wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą . Następnie przelej do niej przygotowane ciasto. Delikatnie uderz naczyniem kilkukrotnie o blat, aby masa dobrze się w nim ułożyła . Na koniec zamknij pokrywę.
W wysokim garnku zagotuj wodę . Na dno włóż talerzyk lub innego rodzaju podkładkę, która stworzy dystans między garnkiem, a formą z sernikiem . Dzięki temu zminimalizujesz ryzyko przypalenia ciasta .
Formę z sernikiem wstaw do garnka . Dociśnij ją ciężarkiem, aby pod wpływem wrzenia nie przewróciła się. Ciasto gotuj pod przykryciem na małej moc palnika przez 80 minut . W razie potrzeby uzupełniaj w trakcie ilość wody w garnku .
Po ugotowaniu ciasta wyłącz gaz . Sernik pozostaw we wrzątku na kolejne 40 minut. Po upływie tego czasu odstaw całość do ostygnięcia, a na koniec wydobądź deser z foremki .
Przygotuj polewę do sernika według Tomasza Strzelczyka . W niewielkim garnuszku zagotuj mleko i dorzuć do niego połamaną na kawałki czekoladę . Rozpuść całość, a uzyskaną i nieco ostudzoną polewą udekoruj sernik. Kiedy czekolada zastygnie deser gotowy jest do krojenia i podawania .
Sernik od Lewandowskiego szokuje, jeśli chodzi o cenę . Siostra Anastazja urozmaica smak swoje deseru obłędnym kokosem.
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA